Міжнародний досвід та практика в післявоєнний період вилучення, прийняття у населення вогнепальної зброї, боєприпасів, у тому числі невстановленого походження, що опинилися у їхньому володінні з різних причин (знайдені, передані тощо) : наукове дослідження - Дніпровський державний університет внутрішніх справ; Національна академія внутрішніх справ; Харківський національний університет внутрішніх справ; Білик, В. М.; Bilyk, V. M.; Бугайчук, К. Л.; Buhaichuk, K. L.; Варивода, В. І.; Varyvoda, V. I.; Джафарова, О. В.; Dzhafarova, O. V.; Дрок, І. С.; et al. (Дніпровський державний університет внутрішніх справ, 2025)
У науковому дослідженні проаналізовано особливості діяльності поліції зарубіжних держав щодо вилучення, прийняття у населення вогнепальної зброї, боєприпасів, у тому числі невстановленого походження, що опинилися у їхньому володінні з різних причин (знайдені, передані тощо). Зокрема, розглянуто досвід таких країн, як: Сполучені Штати Америки, Канада, Велика Британія, Республіка Хорватія, Республіка Боснія і Герцеговина, Республіка Сербія, Республіка Північна Македонія, Республіка Косово, Республіка Ізраїль, Азербайджанська Республіка, Чеська Республіка, Словацька Республіка, Республіка Молдова, Республіка Грузія, Республіка Польща. Призначене для здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, науковців, працівників відділу контролю за обігом зброї Національної поліції України, власників зброї та всіх, хто цікавиться означеною тематикою.

The scientific study analyzes the peculiarities of the activities of the police of foreign countries in the seizure and acceptance of firearms and ammunition from the population, including those of unknown origin, which ended up in their possession for various reasons (found, transferred, etc.). In particular, the experience of such countries as: the United States of America, Canada, Great Britain, the Republic of Croatia, the Republic of Bosnia and Herzegovina, the Republic of Serbia, the Republic of North Macedonia, the Republic of Kosovo, the Republic of Israel, the Republic of Azerbaijan, the Czech Republic, the Slovak Republic, the Republic of Moldova, the Republic of Georgia, and the Republic of Poland is considered. Intended for higher education students of higher education institutions with specific learning conditions, scientists, employees of the Department for Control of the Circulation of Weapons of the National Police of Ukraine, weapon owners, and everyone interested in the specified topic.
Keywords: Scientific and methodical publications; Національна поліція України; заохочення населення до здачі вогнепальної зброї; вогнепальна зброя; боєприпаси; партнерство з населенням; зарубіжний досвід; поліція; police; foreign experience; foreign experience; encouraging the population to surrender firearms; firearms; partnership with the population; Хорватія; Боснія і Герцеговина; Сербія; Північна Македонія; Косово; Ізраїль; Сполучені Штати Америки; США; Канада; Великобританія; Азербайджан; Чеська Республіка; Словацька Республіка; Республіка Молдова; Республіка Грузія; Сакартвело; Польща