Проблемні аспекти реалізації ініціативи сторони захисту в обранні, зміні чи скасуванні запобіжного заходу - Гусєва, В. О.; Husieva, V. O.; Коломойцев, М. М.; Kolomoitsev, M. M.; Vlada Husieva (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 295-303, 2024)
У статті аргументовано позицію, що реалізація ініціативи сторони захисту на етапах обрання, зміни чи скасування запобіжного заходу полягає в реалізації процесуального інтересу підозрюваного щодо обрання найменш обтяжливого способу обмеження його конституційних прав і законних інтересів, що можливо завдяки активній позиції сторони захисту, яка має вживати реальні дії щодо збирання відомостей, котрі спростовують доводи та ризики, на які посилається сторона обвинувачення, як на ті обставини, що обґрунтовують клопотання. У зв’язку з цим наголошено, що важливо ретельно планувати стратегію захисту та під час співпраці з підзахисним з’ясовувати ті відомості, що можуть бути покладені в основу спростування доводів сторони обвинувачення, викладених у клопотанні про обрання запобіжного заходу. Визначено, що на шляху реалізації ініціативи сторони захисту щодо обрання, зміни чи скасування запобіжного заходу доцільно внести зміни до ст. 201 КПК України, зокрема, щодо правил та мети скасування заходів забезпечення кримінального провадження за ініціативою сторони захисту. Обґрунтовано доцільність внесення зміни до п. 6 ч. 2 ст. 193 КПК України, зокрема, задля підвищення якості кримінального процесуального закону.

The article argues the position that the implementation of the initiative of the defense side at the stages of choosing, changing, or canceling a preventive measure consists in realizing the procedural interest of the suspect in selecting the least burdensome way of limiting his constitutional rights and legal interests, which is possible thanks to the active position of the defense side, which must take real information-gathering actions that refute the arguments and risks cited by the prosecution as the circumstances justifying the motion. In this regard, it was emphasized that it is important to plan the defense strategy carefully and, during cooperation with the client, find out the information that can be used to refute the prosecution's arguments, set out in the request for a preventive measure. It was determined that it is expedient to make changes to Art on the way to implementing the defense party's initiative regarding the selection, change, or cancellation of a preventive measure. 201 of the Criminal Code of Ukraine, in particular, regarding the rules and purpose of canceling measures to ensure criminal proceedings at the initiative of the defense party. The expediency of amending Clause 6, Part 2, Art. 193 of the Criminal Code of Ukraine, in particular, to improve the quality of the criminal procedural law.

Определена роль стороны защиты в избрании, изменении или отменены меры пресечения в отношении подозреваемого на стадии досудебного расследования, выяснены особенности реализации инициативы стороны защиты по этим направлениям деятельности.
Problem aspects of the implementation initiative of the defense party in the selection, change or cancellation precautionary measure
Keywords: кримінальний процес; учасник кримінального провадження; сторона захисту; адвокат; підозрюваний; запобіжний захід; належна правова процедура; право на захист; перехідне правосуддя; протидія злочинності; процесуальний інтерес; criminal process; participant in criminal proceedings; defense party; lawyer; suspect; preventive measure; due legal procedure; right to defense; transitional justice; combating crime; procedural interest; уголовный процесс; участник уголовного производства; сторона защиты; подозреваемый; мера пресечения; надлежащая правовая процедура; право на защиту; переходное правосудие; противодействие преступности; процессуальный интерес