Психоемоційна стійкість здобувачів освіти закладів вищої освіти системи Міністерства внутрішніх справ під час воєнного стану в Україні : чинники формування та шляхи підтримки - Ільяшова, А. С.; Iliashova, A. S.; Іванцов, В. О.; Ivantsov, V. O.; Аліна Сергіївна Ільяшова; Іванцов Володимир (Стратегії сталого розвитку суспільства в умовах сучасних глобальних викликів (м. Кам’янське, 10 квіт. 2025 р.) / ГО «Молодіжна Організація Починаючих Лідерів. - Кам’янське: ГО МОПЛ, 2025. - С. 53-57, 2025)
Психоемоційна стійкість здобувачів освіти у закладах вищої освіти, що функціонують у системі Міністерства внутрішніх справ України, набула особливого значення в умовах тривалого воєнного стану. Зростання психоемоційних навантажень, пов’язаних із щоденними ризиками, невизначеністю, інформаційним тиском та потенційною загрозою для життя, актуалізує необхідність цілеспрямованого формування внутрішніх ресурсів, здатних забезпечити адаптацію, професійну ефективність та збереження ментального здоров’я здобувачів. У контексті сучасних викликів безпеки та обороноздатності держави, здобувачі освіти системи МВС, які готуються до виконання службово-бойових завдань, потребують особливої психологічної підготовки, здатної гарантувати витривалість та рішучість у кризових ситуаціях. У межах дослідження розкриваються основні соціально-психологічні та педагогічні чинники, що впливають на становлення психоемоційної стійкості: мотивація до служби, рівень емоційного інтелекту, підтримка з боку наставників, менторство, ефективність освітнього середовища, особистісна рефлексія та згуртованість колективу. Окрема увага приділяється практичним шляхам підтримки емоційної стабільності в умовах хронічного стресу: впровадженню тренінгових програм, психологічного супроводу, створенню умов для неформального спілкування, розвитку навичок саморегуляції та кризового реагування. Підкреслюється, що стійкість не є вродженою рисою, а формується через систему цілеспрямованих впливів, що потребують інтеграції ресурсів освітніх, медико-психологічних та управлінських структур. Дослідження акцентує увагу на необхідності розробки довготривалих стратегій підтримки психоемоційної рівноваги, що ґрунтуються на засадах гуманізму, поваги до людської гідності та високих моральних стандартів, які є фундаментом формування нової генерації лідерів в умовах сучасної безпекової реальності.

Psychological and emotional resilience of students in higher education institutions within the system of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine has become a critical aspect of their professional and personal development amid the challenges posed by prolonged martial law. The escalation of emotional stress due to constant danger, uncertainty, informational pressure, and the threat to life underscores the urgency of developing inner resources to maintain adaptability, professional functionality, and mental well-being. In light of the demands for national security and defense readiness, these students—future law enforcement officers—must receive specialized psychological training to withstand extreme stress and operate effectively in crisis conditions. This study explores the key sociopsychological and educational factors influencing the formation of resilience: motivation for service, emotional intelligence, mentorship, supportive educational environments, personal reflection, and team cohesion. Practical methods for maintaining emotional stability under chronic stress are considered, including training programs, psychological counseling, informal peer interactions, self-regulation techniques, and crisis response skills. Emphasis is placed on the idea that resilience is not an innate trait but a product of targeted educational, psychological, and managerial interventions. The study highlights the importance of comprehensive, long-term support strategies grounded in the principles of humanism, dignity, and ethical leadership, which are essential in shaping a new generation of resilient and responsible leaders prepared to serve in today’s volatile security landscape.
Keywords: Україна; Ukraine; психоемоційна стійкість; здобувачі освіти; воєнний стан; адаптація; ментальне здоров’я; стрес; підтримка; лідерство; професійна підготовка; заклади вищої освіти Міністерства внутрішніх справ України; emotional resilience; students; martial law conditions; higher education institutions of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine; adaptation; mental health; stress; support; leadership; professional training