Характеристика взаємозв’язків творчих здібностей і спілкування в курсантів ЗВО зі специфічними умовами навчання - Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Svitlana Kharchenko (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 516-517, 2020)
Зазначено, що найбільш важливими щодо ділового спілкування та виконання завдань професійної діяльності майбутніх поліцейських є соціальна креативність як властивість особистості, що дозволяє знаходити оригінальні і конструктивні рішення в ситуаціях міжособистісної взаємодії. Саме на розвиток креативності в цій сфері й необхідно спрямовувати зусилля педагогів та вихователів. Образна або невербальна креативність виявилася пов’язаною з такими особливостями спілкування, які можуть приводити до раннього, передчасного емоційного вигорання поліцейських, а також труднощами у встановленні відносин підпорядкування. З точки зору автора, високий рівень невербальна креативність не є бажаним для майбутнього поліцейського. Для поліцейського бажаним є середній рівень вербальної креативності. З одного боку, для успішного ділового спілкування необхідним є вміння доносити власну думку для різних груп суб’єктів професійної діяльності, але її високий рівень пов’язаний з певними особливостями поведінки, які не сприятимуть збереженню психологічного здоров’я поліцейського. Отмечено, что наиболее важными для делового общения и выполнения задач профессиональной деятельности будущих полицейских является социальная креативность как свойство личности, позволяющее находить оригинальные и конструктивные решения в ситуациях межличностного взаимодействия. Именно на развитие креативности в этой сфере необходимо направлять усилия педагогов и воспитателей. Образная или невербальная креативность оказалась связанной с особенностями общения, которые могут приводить к раннему, преждевременному эмоциональному выгоранию полицейских, а также трудностям в установлении отношений подчинения. С точки зрения автора, высокий уровень невербальной креативности не желателен для будущего полицейского. Для полицейского желателен средний уровень вербальной креативности. С одной стороны, для успешного делового общения необходимо умение доносить собственное мнение для разных групп субъектов профессиональной деятельности, но его высокий уровень связан с определенными особенностями поведения, которые не будут способствовать сохранению психологического здоровья полицейского. It is noted that the most important for business communication and fulfillment of the tasks of professional activity of future policemen is social creativity as a personality trait that allows finding original and constructive solutions in situations of interpersonal interaction. It is on the development of creativity in this area that it is necessary to direct the efforts of teachers and educators. Figurative or non-verbal creativity was associated with communication features that can lead to early, premature emotional burnout of police officers, as well as difficulties in establishing subordination relationships. From the author's point of view, a high level of non-verbal creativity is not desirable for a future police officer. For a police officer, an average level of verbal creativity is desirable. On the one hand, successful business communication requires the ability to convey one's own opinion to different groups of professional subjects, but its high level is associated with certain behavioral characteristics that will not contribute to the preservation of the psychological health of a police officer.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання; заведения высшего образования со специфическими условиями обучения; institutions of higher education with specific learning conditions; ділове спілкування; деловое общение; business conversation; виконання завдань професійної діяльності; выполнение задач профессиональной деятельности; fulfillment of tasks of professional activity; соціальна креативність; социальная креативность; social creativity; властивість особистості; свойство личности; personality property; міжособистісна взаємодія; межличностное взаимодействие; interpersonal interaction; розвиток креативності; развитие креативности; development of creativity; вербальна креативність; вербальная креативность; verbal creativity; збереження психологічного здоров’я поліцейського; сохранение психологического здоровья полицейского; maintaining the mental health of a police officer