Дрон перший на місці події - Шевченко, Т. В.; Shevchenko, T. V.; Фроленкова, П. М.; Frolenkova, P. M.; Андрощук, В. В.; Androshchuk, V. V. (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 268-270, 2024)
Розглянуто використання безпілотних літальних апаратів в системі реагування поліції США («911»), а також впроваджену модель «Drone as first responder». Проаналізовано та висвітлено основні аспекти, здобутки та особливості даної системи, приведено аналіз її роботи. Виокремлено переваги даної системи для розробки та імплементації подібних систем в Україні.

The use of unmanned aerial vehicles in the response system of the US police ("911"), as well as the implemented "Drone as first responder" model, are considered. The main aspects, achievements and features of this system are analyzed and highlighted, and an analysis of its work is given. The advantages of this system for the development and implementation of similar systems in Ukraine are highlighted.

Рассмотрено использование беспилотных летательных аппаратов в системе реагирования полиции США (911), а также внедренную модель Drone as first responder. Проанализированы и освещены основные аспекты, достижения и особенности данной системы, приведен анализ ее работы. Выделены преимущества данной системы для разработки и имплементации подобных систем в Украине.
Keywords: безпілотні літальні апарати; поліція; зарубіжний досвід; Drone as first responder; unmanned aerial vehicles; police; foreign experience; DFR; беспилотные летательные аппараты; полиция; зарубежный опыт