Удосконалення викладання сімейного права - Красицька, Л. В.; Krasytska, L. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-9187-4445 (Нове українське право. – 2022. – Вип. 5. – С. 46-51, 2022)
Визначено чинники, які впливають на викладання сімейного права. Аргументовано, що ґрунтовні теоретичні знання в галузі сімейного права та практичні навички юридичної аргументації щодо спорів, що виникають із сімейних правовідносин, сприяють забезпеченню ефективного захисту порушеного сімейного права чи інтересу учасника сімейних правовідносин. Доведено, що вдосконалення викладання сімейного права у сучасних умовах реформування вищої юридичної освіти має відбуватися з урахуванням таких чинників. По-перше, сімейне право є галуззю приватного права, тому доцільно розглядати правове регулювання певних сімейних відносин у контексті можливості субсидіарного застосування норм Цивільного кодексу України до регулювання цих відносин. По-друге, особливу увагу доцільно приділити джерелам сімейного права та питанню дії сімейного законодавства в часі, зокрема, обов’язково необхідно проаналізувати міжнародні договори України, що регулюють сімейні відносини, рішення Європейського суду з прав людини у справах щодо захисту права на повагу до приватного і сімейного життя. Доцільним є аналіз постанов Верховного Суду, які не є джерелами права, проте суд враховує висновки щодо застосу-вання відповідних норм права, викладених у постановах Верховного Суду, у разі вибору і застосування норми права до спірних правовідносин. По-третє, викладання сімейного права має бути спрямоване на формування у здобувачів вищої освіти критичного мислення та системного підходу до тлумачення сімейно-правових норм. По-четверте, практико-орієнтованість освітнього процесу підготовки правників спрямовує викладання сімейного права на застосування комплексного підходу, що означає вирішення казусів із сімейного права з урахуванням знань цивільного права, цивільного процесуального права, адміністративного права, кримінального права тощо та підготовку необхідних письмових консультацій, правових документів, у тому числі процесуальних.

The article is focused on determining the factors influencing the family law teaching. It has been argued that thorough theoretical knowledge in the field of family law and practical skills of legal argumentation in regard to disputes arising from family legal relations contribute to effective protection of violated family right or interest of a participant in family legal relations. The author has proved that the improvement of family law teaching in modern conditions of reforming higher legal education should be accomplished taking into account the following factors. First, family law is a branch of private law, therefore it is advisable to consider legal regulation of certain family relations in terms of the possibility of subsidiary application of the norms of the Civil Code of Ukraine to the regulation of such relations. Secondly, it is advisable to pay special attention to the sources of family law and the issue of the effect of family legislation over time, in particular, it is mandatory to analyze those international treaties of Ukraine that regulate family relations, the judgments of the European Court of Human Rights in cases concerning the protection of the right to respect for private and family life. It is appropriate to analyze Resolutions of the Supreme Court, which are not sources of law, but the court takes into account the conclusions regarding the application of the relevant law norms set out in the Resolutions of the Supreme Court, when choosing and applying the law norm in regard to disputed legal relations. Thirdly, the teaching of family law should be aimed at forming critical thinking of higher education students and systematic approach to the interpretation of family and legal norms. Fourthly, the practical orientation of educational process for training lawyers addresses the teaching of family law to the application of comprehensive approach, which means solving family law fortuitous events taking into account the knowledge of civil law, civil procedural law, administrative law, criminal law, etc. and preparing necessary written consultations, legal documents, including procedural ones.

Определены основные направления преподавания семейного права в современных условиях развития украинского общества и национальной правовой системы. Аргументировано, что основательные теоретические знания в области семейного права и практические навыки юридической аргументации по спорам, возникающим из семейных правоотношений, способствуют обеспечению эффективной защиты нарушенного семейного права или интереса участника семейных правоотношений.
Improvement of Family Law teaching
Красицька, Л. В. Удосконалення викладання сімейного права / Красицька Лариса Василівна // Нове українське право. – 2022. – Вип. 5. – С. 46-51. - DOI: https://doi.org/10.51989/NUL.2022.5.6.
Keywords: Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридична освіта; legal education; юридическое образование; практико-орієнтованість освітнього процесу; practical orientation of the educational process; практико-ориентированность образовательного процесса; викладання сімейного права; teaching family law; преподавание семейного права; Сімейне право. Family law. Семейное право; навчальна дисципліна; academic discipline; учебная дисциплина; сімейні правовідносини; family legal relations; семейное правоотношение