Рішення Ради національної безпеки і оборони України крізь призму принципу юридичної визначеності: правова оцінка щодо об’єктивності змістового наповнення - Синявська, О. Ю.; Syniavska, O. Yu.; Олена Юхимівна Синявська (Форум права. - 2021. - № 5(70). - С. 47-55, 2021)
Встановлено, що дослівне відтворення у рішенні Ради національної безпеки та оборони України про застосування персональних санкцій певних видів санкцій, без їх конкретизації щодо індивідуума, до якого ці санкції мають застосовуватись, суперечить принципу юридичної визначеності. Показано, що застосування до особи санкцій, позначених у титульному законі як "інших санкцій", однозначно, не буде суперечити названому принципу в випадку, якщо в п.25 ч.1 ст.4 Закону України "Про санкції" буде міститись бланкетна норма, тобто посилання на конкретні положення нормативно-правових актів, де закріплені такі санкції.

It is established that the literal reproduction in the decision of the National Security and Defense Council on the application of personal sanctions of certain types of sanctions, without specifying them to the individual to whom these sanctions should be applied, contradicts the principle of legal certainty. It is shown that the application to a person of sanctions marked in the title law as "other sanctions" will not contradict this principle if in paragraph 25 of Part 1 of Art.4 of the Law of Ukraine "On Sanctions" will contain a blanket rule, that is, references to specific provisions of regulations that provide for such sanctions.

Установлено, что дословное воспроизведение в решении Совета национальной безопасности и обороны Украины о применении персональных санкций определенных видов санкций, без их конкретизации по отношению к индивидууму, к которому эти санкции должны применяться, противоречит принципу юридической определенности. Показано, что применение к лицу санкций, обозначенных в титульном законе как "других санкций", однозначно не будет противоречить названному принципу в случае, если в п.25 ч.1 ст.4 Закона Украины "О санкциях" будет содержаться бланкетная норма, то есть ссылки на конкретные положения нормативно-правовых актов, где закреплены санкции.
Decisions of the National Security and Defense Council of Ukraine through the Prism of the Principle of Legal Certainty: Legal Assessment of the Objectivity of the Content
Keywords: принцип правової визначеності; principle of legal certainty; принцип правовой определенности; обмежувальні заходи; restrictive measures; ограничительные меры; санкції; sanctions; санкции; акти індивідуальної дії; acts of individual action; акты индивидуального действия; національна безпека; national security; национальная безопасность