Значення та роль імунітетів у цивільному процесуальному праві - Бортнік, О. Г.; Bortnik, O. H.; Курінна, О. Р.; Kurinna, O. R.; Оксана Бортнік (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 158-161, 2025)
Правові імунітети є важливими юридичними конструкціями в механізмі правового регулювання, відіграють комплексну роль: сприяють ефективному здійсненню суспільно важливих функцій та встановлюють обґрунтовані та необхідні у демократичному суспільстві винятки з загальних правил. Особливої актуальності набуває проблема трансформації доктрини абсолютного імунітету держав у міжнародному праві, що має безпосереднє значення для відшкодування шкоди, завданої Україні внаслідок російської агресії.

Legal immunities are important legal constructs in the mechanism of legal regulation, playing a complex role: they contribute to the effective implementation of socially important functions and establish justified and necessary exceptions to general rules in a democratic society. The problem of transforming the doctrine of absolute immunity of states in international law, which is of direct importance for compensating for the damage caused to Ukraine as a result of Russian aggression, is becoming particularly relevant.
Keywords: цивільне процесуальне право; цивільне судочинство; правові імунітети; Україна; civil procedural law; civil proceedings; legal immunities; Ukraine