A Special Status Victim: Criminal Liability for Assaulting a Government Official in Ukraine and Other Countries - Borovyk, A.; Tkachenko, I.; Ivchenko, B.-Yu. V.; Івченко, Б.-Ю. В.; Mandzyk, P.; Solovyov, E. (Cuestiones Políticas. – 2023. – Vol. 41, № 79. – P. 509-523, 2023)
У статті обговорюються деякі нові питання кримінальної відповідальності за напади на посадових осіб у різних юрисдикціях. Акцент зроблено як на порівняльному підході до аналізу відповідних кримінальних законів, так і на конкретних правових засадах захисту життя та здоров’я працівників правоохоронних органів. На основі положень статутного кримінального законодавства та судової практики ряду країн показано, що життя, здоров’я та майно працівників правоохоронних органів користуються вищим рівнем захисту. Пояснюється це тим, що такі особи є безпосередніми представниками держави, публічно виконують свої обов’язки, залишаються під пильною увагою громадськості, а тому можуть стати більш легкою мішенню для скоєння насильницьких злочинів. У висновках дослідження було стверджено, що визначення правових підстав, обсягу та меж кримінально-правового захисту державних службовців має здійснюватися на національному рівні (або на рівні штату у федеральній юрисдикції) на основі орієнтації та принципи внутрішньої кримінально-правової політики та програми даної країни.

The paper discusses some emerging issues of criminal liability for assaults against public officials in various jurisdictions. Emphasis is placed both on the comparative approach to analyzing the relevant criminal statutes and on the specific legal framework for the protection of the life and health of law enforcement officers. Based on the provisions of statutory criminal law and the case law of several countries, it is shown that the life, health and property of law enforcement officers enjoy a higher level of protection. This is explained by the fact that such persons are direct representatives of the state, perform their duties in public, remain under public scrutiny and, therefore, may become an easier target for assault crimes. In the conclusions of the research, it has been argued that the determination of the legal grounds, scope and limits of protection of public officials by criminal law should be carried out at the national level (or state level in a federal jurisdiction), based on the orientations and principles of the domestic criminal law policy and program of a given nation.

В статье рассматриваются некоторые новые вопросы уголовной ответственности за нападения на государственных должностных лиц в различных юрисдикциях. Акцент делается как на сравнительном подходе к анализу соответствующих уголовных законов, так и на конкретной правовой базе защиты жизни и здоровья сотрудников правоохранительных органов. На основе положений законодательства уголовного права и судебной практики ряда стран показано, что жизнь, здоровье и имущество сотрудников правоохранительных органов пользуются более высоким уровнем защиты. Это объясняется тем, что такие лица являются непосредственными представителями государства, публично выполняют свои обязанности, остаются под общественным контролем и, следовательно, могут стать более легкой мишенью для посягательств. В выводах исследования утверждается, что определение правовых оснований, объема и пределов уголовно-правовой защиты должностных лиц должно осуществляться на национальном уровне (или уровне штата в федеральной юрисдикции), исходя из ориентации и принципы внутренней уголовно-правовой политики и программы данной страны.
Una víctima de estatus especial: Responsabilidad penal por agredir a un funcionario del gobierno en Ucrania y otros países
Keywords: publikatsii u WoS; Ukraine; assault; criminal liability; public official; officer of authority; damage caused by a crime; Україна; напад; кримінальна відповідальність; посадова особа; службова особа; шкода, заподіяна злочином; Украина; нападение; уголовная ответственность; должностное лицо; ущерб, причиненный преступлением