Особливості взаємозв’язків механізмів психологічного захисту та соціального інтелекту в юнацькому віці - Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Svitlana Kharchenko (Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України : тези доп. наук.-практ. конф. (м. Харків, 7 квіт. 2017 р.). – Харків: ХНУВС, 2017. – С. 218-221, 2017)
Розглянуто взаємозв’язки здібностей соціального інтелекту та інтенсивності використання механізмів психологічного захисту. Показано, що високий рівень розвиток соціального інтелекту достовірно негативно пов’язаний з інтенсивністю використання учасниками дослідження проекції та реактивного утворення як механізмів психологічного захисту. Рівень розвитку соціального інтелекту позитивно пов’язаний з використанням таких механізмів психологічного захисту як заперечення та компенсація.

The relationship between the abilities of social intelligence and the intensity of the use of psychological protection mechanisms. It is shown that a high level of development of social intelligence is reliably negative related to the intensity of use of projection by research participants and reactive formation as mechanisms of psychological protection. Level development of social intelligence is positively associated with the use of such psychological defense mechanisms such as denial and compensation.

Рассмотрены взаимосвязи способностей социального интеллекта и интенсивности использования механизмов психологической защиты. Показано, что высокий уровень развития социального интеллекта достоверно отрицательно связан с интенсивностью использования участниками исследования проекции и реактивного образования как механизмов психологической защиты. Уровень развития социального интеллекта положительно связан с использованием таких механизмов психологической защиты как отрицание и компенсация.
Keywords: Психологія. Рsychology. Психология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; психологічний захист; psychological protection; психологическая защита; соціальний інтелект; social intelligence; социальный интеллект; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; курсанти; cadets; курсанты