Синтез мовлення: від інновацій до кіберзлочинності - Маляренко, Д. С.; Maliarenko, D. S.; Рвачов, О. М.; Rvachov, O. M. (Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів сектору безпеки і оборони України: матеріали наук.-практ. конф. (м. Львів, 22 груд. 2023 р.). – Львів : ЛьвДУВС, 2024. – С. 103-105, 2023)
Доведено, що синтез мовлення є важливим для сьогодення, який постійно розвивається і з часом ставатиме лише кращим. Технологія TTS відкриває широкі можливості для доступу до інформації, покращення комунікації, допомозі людям з обмеженими можливостями та в багатьох інших сферах. Проте на фоні позитивних аспектів використання синтезу мовлення необхідно враховувати ризики та використання цієї технології для злочинних цілей. Зловмисники активно використовують синтетичні голоси для отримання конфіденційної інформації та неправомірного збагачення.

It has been proven that speech synthesis is important for today, which is constantly evolving and will only get better with time. TTS technology opens wide opportunities for accessing information, improving communication, helping people with disabilities and many other areas. However, against the background of the positive aspects of the use of speech synthesis, it is necessary to consider the risks and the use of this technology for criminal purposes. Criminals actively use synthetic voices to obtain confidential information and unjust enrichment.

Доказано, что синтез речи очень важен на сегодняшний день, который постоянно развивается и со временем станет только лучше. Технология TTS открывает широкие возможности для доступа к информации, улучшения коммуникации, помощи людям с ограниченными возможностями и во многих других областях. Однако на фоне положительных аспектов использования синтеза речи необходимо учитывать риски и использование этой технологии для преступных целей. Злоумышленники активно используют синтетические голоса для получения конфиденциальной информации и неправомерного обогащения.
Keywords: синтез мовлення; speech synthesis; синтез речи; інформаційні технології; information technology; информационные технологии; кіберзлочинність; cybercrime; киберпреступность