Actual issues of responsibility of civil servants under special legal regimes: International legal experience - Fedytnyk, V.; Pidgorodynska, A.; Sarybaieva, G.; Shostak, O.; Kolomoiets, T. (Amazonia Investiga. – 2023. – Vol. 12, Issue 66. – P. 278-285, 2023)
Питання реформування та модернізація державної служби є актуальним у розвинених європейськи країнах, в тому числі і в Україні. Основою цього процесу є демократизація державної служби, спрямована на задоволення інтересів громадянина як клієнта та споживача державних послуг, а тому не остання роль в цьому належить питанням правового регулювання відповідальності державних службовців. В умовах режимів воєнного та надзвичайного стану важливо забезпечувати належний сервіс надання державних послуг та функціонування державного механізму. В цьому контексті важливу роль відіграє інститут відповідальності державних службовців. Тому, вважаємо за необхідне проаналізувати міжнародно-правовий досвід притягнення до відповідальності в умовах особливих правових режимів. Метою роботи є з’ясування актуальних питань міжнародного досвіду щодо регулювання відповідальності державних службовців. Методологією дослідження є такі методи як метод абстрагування, метод аналізу, метод індукції та індукції, методи формалізації та ідеалізації, порівняльний метод, системного методу та функціонального методу. У результаті дослідження проаналізовано особливості нормативно-правового регулювання механізмів притягнення до відповідальності державних службовців, як в Україні так і в зарубіжних країнах. Зауважено як на загальних засадах притягнення до відповідальності, так і на специфічних засадах даного процесу в умовах особливих правових режимів (режим воєнного та надзвичайного стану).

The issue of reforming and modernizing the civil service is relevant in developed European countries, including Ukraine. The basis of this process is the democratization of the public service, aimed at satisfying the interests of the citizen as a client and consumer of public services, and therefore not the last role in this belongs to the issue of legal regulation of the responsibility of public servants. In the conditions of military and state of emergency regimes, it is important to ensure the proper service of provision of public services and the functioning of the state mechanism. In this context, an important role is played by the institution of the responsibility of civil servants. Therefore, we consider it necessary to analyze the international legal experience of prosecution in the conditions of special legal regimes. The purpose of the work is to find out the relevant issues of international experience in regulating the responsibility of civil servants. Research methodology includes such methods as the method of abstraction, the method of analysis, the method of induction and induction, the methods of formalization and idealization, the comparative method, the system method, and the functional method. As a result of the study, the peculiarities of regulatory regulation of the mechanisms of bringing civil servants to responsibility, both in Ukraine and in foreign countries, were analyzed. Both the general principles of prosecution and the specific principles of this process under special legal regimes (martial law and state of emergency) are noted.

Целью работы является установление актуальных вопросов международного опыта по регулированию ответственности государственных служащих.
Актуальні питання відповідальності державних службовців в умовах особливих правових режимів: міжнародно-правовий досвід
Keywords: Україна; publikatsii u WoS; Ukraine; responsibility; civil servants; special legal regime; martial law regime; international legal experience; відповідальність; державні службовці; особливий правовий режим; режим воєнного стану; міжнародно-правовий досвід; Украина; ответственность; государственные служащие; особый правовой режим; режим военного положения; международно-правовой опыт