До характеристики єдності правового регулювання захисту трудових прав суддів - Акуленко, В. В.; Akulenko, V. V. (Knowledge, Education, Law, Management. – 2023. – № 8 (60). – P. 69-74, 2023)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, запропоновано авторське визначення поняття єдності правового регулювання захисту трудових прав суддів. Розкрито положення Конституції України, Кодексу законів про працю України, а також ряду законодавчих актів, які забезпечують єдність правового регулювання захисту трудових прав суддів. Виокремлено чинники, якими забезпечується єдність правового регулювання відповідних суспільних відносин. Зроблено висновок, що єдність правового регулювання захисту трудових прав суддів забезпечує умови, за яких останні мають можливість на рівні з іншими категоріями працівників захистити надані їм «базові» законні права, свободи та інтереси. Єдність правового регулювання досліджуваного у роботі інституту обумовлюється низкою чинників, які обумовлені, як наявністю загального трудового законодавства, так і низкою гарантій, що є властивими для трудової діяльності всіх категорій працівників, в тому числі й суддів. Втім, в цілому необхідно зауважити, що на сьогоднішній день більшість аспектів, пов’язаних із регулювання праці суддів взагалі, а також захисту їх трудових прав, зокрема, забезпечується шляхом диференціації.

In the article, based on the analysis of the scientific views of scientists, the author's definition of the concept of the unity of the legal regulation of the protection of the labor rights of judges is proposed. The provisions of the Constitution of Ukraine, the Code of Labor Laws of Ukraine, as well as a number of legislative acts that ensure the unity of the legal regulation of the protection of the labor rights of judges are revealed. The factors that ensure the unity of the legal regulation of relevant social relations are singled out. It was concluded that the unity of the legal regulation of the protection of the labor rights of judges provides the conditions under which the latter have the opportunity to protect the "basic" legal rights, freedoms and interests granted to them on an equal basis with other categories of employees. The unity of the legal regulation of the researched institute is conditioned by a number of factors, which are due to both the existence of general labor legislation and a number of guarantees that are inherent in the labor activity of all categories of employees, including judges. However, in general, it should be noted that today most of the aspects related to the regulation of the work of judges in general, as well as the protection of their labor rights, in particular, are provided through differentiation.

В статье, опираясь на анализ научных взглядов ученых, предложено авторское определение понятия единства правового регулирования защиты трудовых прав судей. Раскрыты положения Конституции Украины, Кодекса законов о труде Украины, а также ряда законодательных актов, обеспечивающих единство правового регулирования защиты трудовых прав судей. Выделены факторы, которыми обеспечивается единство правового регулирования соответствующих общественных отношений. Заключено, что единство правового регулирования защиты трудовых прав судей обеспечивает условия, при которых последние имеют возможность наравне с другими категориями работников защитить предоставленные им «базовые» законные права, свободы и интересы. Единство правового регулирования исследуемого в работе института обусловливается рядом факторов, которые обусловлены как наличием общего трудового законодательства, так и рядом гарантий, присущих трудовой деятельности всех категорий работников, в том числе и судей. В целом необходимо отметить, что на сегодняшний день большинство аспектов, связанных с регулирование труда судей вообще, а также защиты их трудовых прав, в частности, обеспечивается путем дифференциации.
To characterize the unity of the legal regulation of the protection of labor rights of judges
Scharakteryzować jedność regulacji prawnej ochrony praw pracowniczych sędziów
Keywords: трудове законодавство; єдність; правове регулювання; захист трудових прав; трудові права; судді; labor legislation; unity; legal regulation; protection of labor rights; labor rights; judges; трудовое законодательство; единство; правовое регулирование; защита трудовых прав; трудовые права; судьи