Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення кримінальної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції)» - Цуцкірідзе, М. С.; Tsutskiridze, M. S.; Вигівський, І. М.; Vyhivskyi, I. M.; Шатрава, С. О.; Shatrava, S. O.; Чаплинський, К. О.; Chaplynskyi, K. O. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2023)
Завданням проєкту є запровадження системи ефективного покарання та посилення відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Запропоновано запровадити кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, шляхом унесення відповідних змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

The task of the project is to introduce a system of effective punishment and increase responsibility for driving vehicles while under the influence of alcohol, drugs or other intoxication or under the influence of drugs that reduce attention and reaction speed. It is proposed to introduce criminal liability for driving vehicles while under the influence of alcohol, drugs or other intoxication or under the influence of drugs that reduce their attention and speed of reaction, by making appropriate changes to the Criminal Code of Ukraine and the Code of Ukraine on Administrative Offenses.

Задачей проекта является внедрение системы эффективного наказания и усиления ответственности за управление транспортными средствами в состоянии алкогольного, наркотического или иного опьянения или под влиянием лекарственных препаратов, снижающих внимание и скорость реакции. Предложено ввести уголовную ответственность за управление транспортными средствами в состоянии алкогольного, наркотического или иного опьянения или под влиянием лекарственных препаратов, снижающих их внимание и скорость реакции путем внесения соответствующих изменений в Уголовный кодекс Украины и Кодекс Украины об административных правонарушениях.
Keywords: Україна; Науково-методичні видання. Scientific and methodical publications. Научно-методические издания; законодавство; кримінальна відповідальність; керування транспортними засобами в стані сп’яніння або під впливом лікарських препаратів; безпека дорожнього руху; проєкт; legislation; criminal liability; driving vehicles while intoxicated or under the influence of drugs; road safety; project; законодательство; уголовная ответственность; управление транспортными средствами в состоянии опьянения или под воздействием лекарственных препаратов; безопасность дорожного движения; проект