Злочинні технології грального бізнесу: способи вчинення злочину - Васильєва, Д. О.; Vasylieva, D. O. (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2018. - Вип. 3, т. 2. - С. 102-108, 2018)
У статті обґрунтовано необхідність разом із дослідженням способів підготовки, вчинення та приховування певного виду злочинів у межах кримінологічної характеристики встановлювати більш складні системи дій злочинців, спрямовані на досягнення злочинного результату – типові технології вчинення злочину. На основі аналізу цих двох категорій та визначення понять встановлено їх співвідношення як частини та цілого. Шляхом аналізу слідчо-судової практики визначені типові способи підготовки, вчинення та приховування незаконного грального бізнесу, а також типові технології розвитку незаконного грального бізнесу.

The article substantiates the necessity, along with the investigation of ways of preparing, committing and hiding a certain type of crime, to establish within the framework of the criminological characteristic more complex systems of criminal actions aimed at achieving a criminal result – the typical technologies for committing a crime. Based on the analysis of these two categories and the definition of their concepts, their relationship as a part and a whole is established. By analyzing the investigative and judicial practice, typical methods of preparation, commissioning and concealment of gambling, as well as standard technologies for the gambling, are defined.

В статье обоснована необходимость наряду с исследованием способов подготовки, совершения и сокрытия определенного вида преступлений в рамках криминологической характеристики устанавливать более сложные системы действий преступников, направленные на достижение преступного результата – типичные технологии совершения преступления. На основе анализа этих двух категорий и определения понятий установлено их соотношение как части и целого. Путем анализа следственно-судебной практики определены типичные способы подготовки, ведения и сокрытия незаконного игорного бизнеса, а также типовые технологии развития незаконного игорного бизнеса.
Keywords: гральний бізнес; незаконний гральний бізнес; кримінологічна характеристика; спосіб вчинення злочину; технологія вчинення злочину; gambling; criminological characteristics; method of committing crime; technology of committing crime; игорный бизнес; незаконный игорный бизнес; криминологическая характеристика; способ совершения преступления; технология совершения преступления