Роль органів прокуратури на досудових стадіях кримінального судочинства в добу Української революції (1917–1921) - Мичка, В. І.; Mychka, V. I. (Прикарпатський юридичний вісник. - 2017. - Вип. 1(16), т. 2. - С. 20-24, 2017)
У статті розглядається специфіка національного кримінально-процесуального законодавства часів Української революції 1917–1921 рр. Особливу увагу приділено з’ясуванню функцій прокуратури, зокрема на досудових стадіях кримінального судочинства. До початку 1918 року, основним нормативним актом при здійсненні кримінального судочинства в українських губерніях залишався відповідний Статут 1864 року, що закріплював основні принципи кримінального процесу на різних його стадіях. Щодо функцій прокуратури на досудових стадіях, то, як і раніше, ними були порушення переслідування, керівництво процесом проведення дізнання, нагляд за попереднім розслідуванням, направлення справ на розгляд суду. Головні нормативно-правові документи, що стосувалися прокуратури і були прийняті на різних етапах революції, зокрема Закон «Про урядження прокурорського нагляду на Україні» Центральної Ради, Закон «Про утворення державного Сенату» Української держави та Закон «Про урядження прокурорського догляду в Україні» Директорії УНР, жодним чином не вплинули на характер функцій прокуратури. Як і у дореволюційний період, органи прокуратури діяли при судах, при цьому жодних нових функцій, у порівнянні з імперським періодом на них покладено не було. Зокрема, це стосується і ролі прокуратури на досудових стадіях кримінального судочинства.

The article deals with the specifics of the national criminal procedure legislation of the time of the Ukrainian Revolution of 1917–1921. Particular attention is paid to clarifying the functions of the prosecutor’s office, in particular at the pre-trial stages of criminal justice. Until the beginning of 1918, the main normative act in the course of criminal proceedings in the Ukrainian provinces remained the relevant Statute of 1864, which enshrined the basic principles of criminal proceedings at its various stages. Regarding the functions of the prosecutor’s office at the pre-trial stages, they were, as before, violations of the prosecution, management of the inquiry process, supervision of the preliminary investigation, referral of cases to the court. The main regulatory documents pertaining to the prosecutor’s office and adopted at different stages of the revolution, including the Law on the Regulation of the Prosecutor’s Office in Ukraine by the Central Rada, the Law on the Establishment of the State Senate of the Ukrainian State and the Law on the Regulation of the Prosecutor’s Office in Ukraine The UPR did not in any way affect the nature of the functions of the prosecutor’s office. As in the pre-revolutionary period, the prosecution bodies operated before the courts, with no new functions compared to the imperial period. In particular, this also applies to the role of the prosecutor’s office at the pre-trial stages of criminal proceedings.

В статье рассматривается специфика национального уголовно-процессуального законодательства времен Украинской революции 1917–1921 гг. Особое внимание уделено выяснению функций прокуратуры, в частности на досудебных стадиях уголовного судопроизводства.
The Role of the Prosecutor’s Office at the Pre-Trial Stages of Criminal Justice in the Age of the Ukrainian Revolution (1917–1921
Keywords: органи прокуратури; prosecutor's office; органы прокуратуры; функції; functions; функции; кримінальне судочинство; criminal justice; уголовное судопроизводство; історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ