Кримінологічний аналіз особистісних рис алкозалежних - Назаренко, Д. О.; Nazarenko, D. O. (Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. - 2014. - № 7. - С. 184-186, 2014)
Проаналізовано кримінологічно значущі риси осіб, які страждають на алкогольну залежність. Охарактеризовано їх соціально-демографічні та морально-психологічні ознаки, що мають імовірне криміногенне значення. У структурі алкозалежних виявлено переважання чоловіків старшої вікової групи (36–60 років) за інтенсифікації тенденцій до омолодження алкоголізації. Встановлено, що більшість алкозалежних характеризуються егоцентризмом, соціальною дезорганізацію, інфантилізмом, психологічним відчуженням, а також розладами пам’яті, інтелекту, зниженими вольовими якостями.

This article is devoted to the analysis of the criminological significant features of people suffering from alcohol addiction. Their social and demographic, moral and psychological symptoms having possible criminogenic meaning are characterized. The prevalence of older age men’s group (36−60 years) with intensifying tendency of rejuvenation of alcoholism is revealed in the structure of alcohol addicted during intensification of tendencies to the alcoholization rejuvenation. It is set that majority of alcoholic’s characterized by an egocentrism, social disorganization, infantilism, psychological alienation, and also disorders of memory, intellect, reduced volitional qualities.

Проанализированы криминологически значимые признаки лиц, которые страдают алкогольной зависимостью. Охарактеризованы их социально-демографические и морально-психологические признаки, имеющие вероятное криминогенное значение. В структуре алкозависимых выявлено преобладание мужчин старшей возрастной группы (36−60 лет) при интенсификации тенденций к омоложению алкоголизации. Установлено, что большинство алкозависимых характеризуются эгоцентризмом, социальной дезорганизацией, инфантилизмом, психологическим отчуждением, а также расстройствами памяти, интеллекта, сниженными волевыми качествами.
Criminological analysis of the personality of alcohol addicted
Криминологический анализ личностных черт алкозависимых
Keywords: алкоголізація; алкогольна залежність; особистість; злочинність; фонове для злочинності явище; alcoholization criminality; alcohol addicted; personality; criminality; base-line for criminality phenomenon; алкоголизация; алкогольная зависимость; личность; преступность; фоновое для преступности явление