Доктрина «проникнення за корпоративну вуаль»: основи вчень - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй Юрій Михайлович (Форум права. - 2016. - № 3. - С. 75–81, 2016)
Розглянуті основи вчень про одну з основоположних ознак юридичної особи – самостійну майнову відповідальність. Аналізують підстави обходу вказаної ознаки та можливість притягнення до відповідальності за боргами корпорації її учасників (акціонерів). З урахуванням того, що іноді конструкція юридичної особи використовується як «щит від кредиторів» піднімається питання про перегляд принципу обмеженої відповідальності учасників (акціонерів) за зобов’язаннями корпоративної організації та можливості застосування в українській правовій дійсності доктрини «проникнення за корпоративну вуаль».

The author has made a conclusion that Ukrainian legislation contains a direct reference to the limited liability of the company’s members– capitals conjunction. Herewith we do not take into account the fact that the integration direction to join the international community induces rethinking of some constructions – one of which is proprietary insulation of the company and its member (s). In this regard, the relevant issue is reconsideration of a principle of limited liability of the members (shareholders) according to the obligations of a corporate organization and the possibility to implement the doctrine of «piercing the corporate veil» into Ukrainian legal reality.

Рассмотрены основы учений об одном из основоположных признаков юридического лица – самостоятельной имущественной ответственности. Анализируются основания обхода указанного признака и возможность привлечения к ответственности по долгам корпорации ее участников (акционеров). С учетом того, что иногда конструкция юридического лица используется в качестве «щита от кредиторов», поднимается вопрос о пересмотре принципа ограниченной ответственности участников (акционеров) по обязательствам корпоративной организации и возможности применения в украинской правовой действительности доктрины «проникновения за корпоративную вуаль».
Доктрина «проникновения за корпоративную вуаль»: основы учений
Theory of «Piercing the Corporate Veil»: Fundamentals of Doctrines
Keywords: Господарське право. Business Law. Хозяйственное право; Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; акціонерне товариство; joint-stock company; акционерное общество; товариство з обмеженою відповідальністю; общество с ограниченной ответственностью; юридична особа; юридическое лицо; legal entity; акціонер; проникнення за корпоративну вуаль; piercing the corporate veil; проникновение за корпоративную вуаль