Щодо скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації - Зозуля, О. І.; Zozulia, O. I.; Олександр Зозуля (Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.). – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 93-96, 2023)
Зауважено, що механізм скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації загалом сприяє ефективній відсічі та стримуванню збройної агресії Росії, надаючи підозрюваним і обвинуваченим без зміни їх процесуального статусу в умовах воєнного стану змогу долучитись до захисту суверенітету України. Попри це даний механізм залишається юридично недосконалим, виявляє низку істотних прогалин і суперечностей, усунення яких має гарантувати неможливість зловживання ним для ухилення від правосуддя та проходження військової служби за призовом під час мобілізації.

It has been noted that the mechanism of revocation of the preventive measure for military service under the draft during mobilization generally contributes to the effective repulsion and deterrence of Russia's armed aggression, giving suspects and accused persons the opportunity to join the defense of Ukraine's sovereignty without changing their procedural status under martial law. Despite this, this mechanism remains legally imperfect, reveals a number of significant gaps and contradictions, the elimination of which should guarantee the impossibility of abusing it for evading justice and passing military service upon conscription during mobilization.

Замечено, что механизм отмены меры пресечения для прохождения военной службы по призыву во время мобилизации в целом способствует эффективному отпору и сдерживанию вооруженной агрессии России, предоставляя подозреваемым и обвиняемым без изменения их процессуального статуса в условиях военного положения возможность приобщиться к защите суверенитета Украины. Несмотря на это, данный механизм остается юридически несовершенным, выявляет ряд существенных пробелов и противоречий, устранение которых должно гарантировать невозможность злоупотребления им для уклонения от правосудия и прохождения военной службы по призыву во время мобилизации.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; скасування запобіжного заходу; cancellation of preventive measure; отмена меры пресечения; військова служба за призовом; military service by conscription; военная служба по призыву; мобілізація; mobilization; мобилизация; засуджені; помилування засуджених; pardoning convicts; помилование осужденных