Поняття та значення принципів надання соціальної допомоги в умовах воєнного стану - Алфьоров, С. Ю.; Alforov, S. Yu. (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників VIII Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Харків, 24 лист. 2023 р.). - Харків, 2023. - С. 31-32, 2023)
Відмічено, що під принципами надання соціальної допомоги в умовах воєнного стану найбільш доцільно розуміти відправні начала, вихідні ідеї, які лежать в основі здійснення відповідної діяльності. Їх ключове призначення полягає у тому, щоб: а) забезпечити сталість та послідовність функціонування суб’єктів у досліджуваній сфері; б) визначити вектори розвитку соціальної підтримки; в) забезпечити створення ефективної системи підтримки населення, яка здатна швидко реагувати на зміни, викликані війною; г) створити передумови для реалізації мінімально необхідних умов для виживання та відновлення життя та здоров’я громадян, їх майна, тощо; ґ) сформувати базу для надання адекватної, справедливої та цільової допомоги, що є критично важливим для підтримки соціальної стабільності та зменшення гуманітарних наслідків війни.

It was noted that under the principles of providing social assistance in conditions of martial law, it is most expedient to understand the starting principles, original ideas that underlie the implementation of the corresponding activity. Their key purpose is to: a) ensure the stability and consistency of the functioning of subjects in the researched field; b) determine vectors of social support development; c) ensure the creation of an effective population support system capable of quickly responding to changes caused by the war; d) create prerequisites for implementing the minimum necessary conditions for the survival and restoration of life and health of citizens, their property, etc.; e) to form a basis for providing adequate, fair and targeted aid, which is critically important for maintaining social stability and reducing the humanitarian consequences of war.

Замечено, что под принципами предоставления социальной помощи в условиях военного положения наиболее целесообразно понимать отправные начала, исходные идеи, лежащие в основе осуществления соответствующей деятельности. Их ключевое предназначение состоит в том, чтобы: а) обеспечить постоянство и последовательность функционирования субъектов в исследуемой сфере; б) определить векторы развития социальной поддержки; в) обеспечить создание эффективной системы поддержки населения, способной быстро реагировать на изменения, вызванные войной; г) создать предпосылки для реализации минимально необходимых условий для выживания и восстановления жизни и здоровья граждан, их имущества; ґ) сформировать базу для оказания адекватной, справедливой и целевой помощи, что критически важно для поддержания социальной стабильности и уменьшения гуманитарных последствий войны.
Keywords: принципи; соціальна допомога; воєнний стан; principles; social assistance; martial law; принципы; социальная помощь; военное положение