Пропозиції щодо удосконалення системи протидії злочинам проти дітей в Україні - Смирнов, Г. В.; Smyrnov, H. V.; Волобуєв, І. Р.; Volobuiev, I. R. (Legea și viața. – 2023. – Ediție specială. – P. 283-284, 2023)
Наголошено, що насильство над дітьми в родинах, де вони зростають, використання у жебрацтві, сексуальна і трудова експлуатація дітей – це злочини, що жахають кожну родину, громаду і суспільство в цілому. Пріоритетним напрямом роботи Національної поліції повинні стати попередження, своєчасне виявлення і припинення небезпечних дій батьків, вчителів, вихователів, які створюють загрозу для життя, здоров’я, психічного розвитку дітей. Запропоновано здійснювати просвітницьку діяльність разом із консультаційною допомогою дітям та їх батькам, яку можуть виконувати викладачі кафедр університетів разом із патрульними поліцейськими, що обслуговують територію навчальних закладів, а також із залученням курсантів — членів наукових гуртків, які цікавляться й займаються вказаною проблематикою.

It was emphasized that violence against children in families where they grow up, use in begging, sexual and labor exploitation of children are crimes that horrify every family, community and society as a whole. The priority direction of the work of the National Police should be timely warning detection and termination of dangerous actions of parents, teachers, educators that pose a threat to life, health, mental development of children. It is proposed to carry out educational activities together with consulting assistance to children and their parents, which can be carried out by teachers of university departments together with patrol policemen serving the territory of educational institutions, as well as with the involvement of cadets - members of scientific circles who are interested in and deal with the specified problems.

Отмечено, что насилие над детьми в семьях, где они растут, использование в попрошайничестве, сексуальная и трудовая эксплуатация детей – это преступления, ужасающие каждую семью, общину и общество в целом. Приоритетным направлением работы Национальной полиции должно стать предупреждение, своевременное выявление и прекращение опасных действий родителей, учителей, воспитателей, создающих угрозу для жизни, здоровья, психического развития детей. Предложено осуществлять просветительскую деятельность вместе с консультационной помощью детям и их родителям, которую могут выполнять преподаватели кафедр университетов вместе с патрульными полицейскими, обслуживающими территорию учебных заведений, а также с привлечением интересующихся и занимающихся указанной проблематикой курсантов — членов научных кружков.
Keywords: діти; children; дети; злочини проти дітей; crimes against children; преступления против детей; домашнє насильство; domestic violence; домашнее насилие; експлуатація дітей; exploitation of children; эксплуатация детей; протидія злочинам проти дітей; combating crimes against children; противодействие преступлениям против детей; Україна; Ukraine; Украина