Проблеми організації партизанського руху у рядах міліції Сумщини на початку радянсько-німецької війни 1941–1945 рр.: неупереджений погляд - Демиденко, Н. М.; Demydenko, N. M.; Надія Демиденко (Сіверщина в історії України. - 2023. - Вип. 16. - С. 142-146, 2023)
Розглянуто питання організації партизанського руху у рядах працівників правоохоронних структур Сумщини у період радянсько-німецької війни 1941–1945 рр. Проаналізовано причини гальмування організації партизанського супротиву через зраду партійного керівництва на місцях. Висвітлено героїчний вклад окремих міліціонерів у боротьбу з німецькми загарбниками. У дослідженні використано методи джерелознавчого та архівознавчого аналізу. Хронологічні межі дослідження охоплюють роки окупації Сумщини німецьким загарбниками у період Другої світової війни, а саме –1941–1943 рр.

The publication highlights the issue of the organization of the partisan movement by law enforcement officers of Sumy Oblast during the Soviet-German war of 1941–1945. The reasons for the inhibition of the organization of the partisan resistance due to the betrayal of the local party leadership are analyzed. The heroic contribution of individual militiamen of Sumy Oblast to the fight against the German invaders, both as middle-ranking commanders and ordinary soldiers, is highlighted. Scientific work is based on general scientific principles of historical reliability and objectivity. The research also used the methods of source and archival analysis. The chronological boundaries of the study cover the years of the occupation of Sumy region by German invaders during the Second World War, namely 1941–1943.

Рассмотрены вопросы организации партизанского движения в рядах работников правоохранительных структур Сумщины в период советско-германской войны 1941–1945 гг. Проанализированы причины торможения организации партизанского сопротивления из-за предательства партийного руководства на местах. Освещен героический вклад отдельных милиционеров в борьбе с немецкими захватчиками. В исследовании использованы методы источниковедческого и архивоведческого анализа. Хронологические рамки исследования охватывают годы оккупации Сумщины немецким захватчиками в период Второй мировой войны, а именно –1941–1943 гг.
Problems of the organization of the partisan movement in the ranks of Sumy oblast militia at the beginning of the Soviet-German War of 1941–1945: an unbiased view
Keywords: радянсько-німецька війна; органи правопорядку; партизани; підпілля; міліція; колаборанти; Сумщина; Soviet-German war; law enforcement agencies; partisans; underground; militia; German invaders; Sumyshchyna; советско-германская война; органы правопорядка; партизаны; подполье; милиция; коллаборанты