Цифровий суверенітет як вид і проблема реального суверенітету держави - Шульга, А.М.; Shulha, A.M.; Anatolii Shulha (Безпека у кіберсфері : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 28 трав. 2025 р.). – Кам’янець-Подільський: ХНУВС, 2025. – С. 243-244, 2025)
Відзначено, що цифровий суверенітет держави насамперед припускає як існування державних комп’ютерних мереж, так і здатність їх програмного забезпечення протистояти кібератакам. ЦСД свідчить про наявність в країні не тільки іноземних, але й вітчизняних інформаційних платформ, про розвиток державою «дата-центрів» як основної інфраструктури для підтримки штучного інтелекту, хмарних обчислень, аналізу великих даних тощо.

It is noted that the digital sovereignty of the state primarily assumes both the existence of state computer networks and the ability of their software to resist cyberattacks. The digital sovereignty of the state indicates the presence in the country of not only foreign, but also domestic information platforms, the development by the state of "data centers" as the main infrastructure to support artificial intelligence, cloud computing, big data analysis, etc.
Keywords: цифровий суверенітет держави; реальний суверенітет держави; кіберзахист; кібербезпека; digital sovereignty of the state; real sovereignty of the state; cyber defense; cybersecurity