Імунітет свідка як форма захисту приватних інтересів особи - Твердохліб, Е. В.; Tverdokhlib, E. V. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 99-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 24 трав. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 221-225, 2024)
Констатовано, що звільнення свідка від загального обов’язку давати показання у суді, що реалізується у праві відмовитися від давання показань і у формі заборони допиту свідків у випадках, встановлених цивільним процесуальним законодавством, є одночасно змістом імунітету свідка і формою захисту приватних інтересів і прав особи, залученоı̈ до цивільного провадження в якості свідка.

It was established that the exemption of a witness from the general obligation to testify in court, which is realized in the right to refuse to testify and in the form of a ban on questioning witnesses in cases established by civil procedural legislation, is both the content of the immunity of a witness and a form of protection of private interests and rights of a person , involved in civil proceedings as a witness.

Констатировано, что освобождение свидетеля от всеобщей обязанности давать показания в суде, реализуемое в праве отказаться от дачи показаний и в форме запрета допроса свидетелей в случаях, установленных гражданским процессуальным законодательством, является одновременно содержанием свидетельского иммунитета и формой защиты частных интересов и прав лица, привлеченного к гражданскому производству в качестве свидетеля.
Keywords: цивільне судочинство; показання свідка; імунітет свідка; захист приватних інтересів особи; civil proceedings; testimony of a witness; immunity of a witness; protection of a person's private interests; гражданское судопроизводство; свидетельские показания; иммунитет свидетеля; защита частных интересов лица