Місія університету в часи постмодерну - Литвинов, О. М.; Lytvynov, O. M.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-2952-8258; Гладкова, Є. О.; Gladkova, Ye. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-4621-1738 (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 267-269, 2019)
Авторами надано висновок, що в Україні за роки незалежності змінився політичний устрій, інтенсивно розвивається інформатизація, однак бюрократизація не зменшилась, а зросла ще більше. Сучасний університет, виходячи з рівня розвитку знань і цивілізації, повинен являти собою синергетичну машину, що забезпечує прискорений ріст наукового знання й інноваційних продуктів. Подальше реформування вищої школи здатне привести до втрати ідеалів класичного університету і розвитку псевдонаукового процесу. Свого часу університет зʼявився не випадково. Без університету важко собі уявити зростання раціональності в суспільстві і прогрес цивілізації. У той же час ситуація з освітою в часи постмодерну вимагає коректування функцій університету. Назване коригування – нагальна потреба розвитку вищої школи в сучасній Україні.

The authors concluded that the political system has changed in Ukraine over the years of independence, informatization is intensively developing, but bureaucratization has not decreased, but has grown even more. A modern university, based on the level of development of knowledge and civilization, should be a synergistic machine that ensures the accelerated growth of scientific knowledge and innovative products. Further reform of higher education can lead to the loss of the ideals of the classical university and the development of a pseudoscientific process. At one time, the university did not appear by chance. Without a university, it is difficult to imagine the growth of rationality in society and the progress of civilization. At the same time, the situation with education in postmodern times requires adjustment of the functions of the university. This adjustment is an urgent need for the development of higher education in modern Ukraine.

Авторами предоставлен вывод, что в Украине за годы независимости изменился политический строй, интенсивно развивается информатизация, однако бюрократизация не уменьшилась, а выросла еще больше. Современный университет, исходя из уровня развития знаний и цивилизации, должен представлять собой синергетическую машину, обеспечивающую ускоренный рост научных знаний и инновационных продуктов. Дальнейшее реформирование высшей школы способно привести к потере идеалов классического университета и развитию псевдонаучного процесса. В свое время университет появился не случайно. Без университета трудно представить себе рост рациональности в обществе и прогресс цивилизации. В то же время ситуация с образованием во времена постмодерна требует корректировки функций университета. Названная корректировка – настоятельная потребность развития высшей школы в современной Украине.
Литвинов, О. М. Місія університету в часи постмодерну / О. М. Литвинов, Є. О. Гладкова // Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 267-269.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Освіта. Педагогіка. Education. Pedagogy. Образование. Педагогика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; постмодерн; postmodern; університет; университет; university; сучасний університет; современный университет; modern university; фундаментальна наука; фундаментальная наука; fundamental science; фундаментальна освіта; фундаментальное образование; fundamental education; професійне співтовариство; профессиональное сообщество; professional community; дослідження; исследование; study