Щодо ролі засобів масової інформації у протидії торгівлі людьми - Григорчак, Я. О.; Hryhorchak, Ya. O. (Протидія кіберзагрозам та торгівлі людьми: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26 листоп. 2019 р.). – Харків : ХНУВС, 2019. – С. 69-70, 2019)
Констатується, що засоби масової інформації становлять значний масовий ефективний та інтенсивний потенціал протидії злочинності в цілому, та торгівлі людьми, зокрема. Саме їх активність в політичному та соціальному житті країни повинна привертати увагу всього суспільства до появи та розповсюдження торгівлі людьми. Зважаючи на те, що це злочинне явище соціально обумовлене, то протидіяти йому окрім спеціалізованих суб’єктів має саме соціум в особі громадських організацій на основі росту національної свідомості та в тісній взаємодії державних та недержавних організацій, використанні зарубіжного досвіду та потужних можливостей засобів масової інформації. Це є запорукою зміцнення гарантій прав і свобод людини та успішної протидії означеному злочинному явищу.

It is stated that the mass media make up a significant massive effective and intensive potential for combating crime in general and human trafficking in particular. It is their activity in the political and social life of the country that should attract the attention of the whole society to the emergence and spread of human trafficking. Considering that this criminal phenomenon is socially conditioned, it is society, represented by public organizations, to counteract it, in addition to specialized subjects, based on the growth of national consciousness and in close cooperation between state and non-state organizations, using foreign experience and the powerful capabilities of the media. This is the key to strengthening the guarantees of human rights and freedoms and successfully counteracting this criminal phenomenon.

Констатируется, что средства массовой информации составляют значительный массовый эффективный и интенсивный потенциал противодействия преступности в целом и торговли людьми, в частности. Именно их активность в политической и социальной жизни страны должна привлекать внимание всего общества к появлению и распространению торговли людьми. Учитывая, что это преступное явление социально обусловлено, то противодействовать ему кроме специализированных субъектов именно социум в лице общественных организаций на основе роста национального сознания и в тесном взаимодействии государственных и негосударственных организаций, использовании зарубежного опыта и мощных возможностей средств массовой информации. Это залог укрепления гарантий прав и свобод человека и успешного противодействия указанному преступному явлению.
Григорчак Я. О. Щодо ролі засобів масової інформації у протидії торгівлі людьми / Я. О. Григорчак // Протидія кіберзагрозам та торгівлі людьми: зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 26 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ ; Координатор проектів ОБСЄ в Україні. – Харків : ХНУВС, 2019. – С. 69-70.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; протидія торгівлі людьми; засоби масової інформації; Кримінологія. Criminology. Криминология; противодействие торговле людьми; средства массовой информации; combating human trafficking; mass media