Щодо особливостей підготовки правоохоронців в умовах сьогодення - Прібиткова, Н. О.; Pribytkova, N. O.; Наталія Прібиткова (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. [конф. (м. Харків, 26 трав. 2023 р.)]. – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 36-39, 2023)
Зазначено, що військова агресія Російської Федерації проти України стала поштовхом до пошуку нових підходів у підготовці правоохоронців, починаючи з їх відбору до закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання і завершуючи здобуття ними достатнього рівня компетентності. Крім необхідної теоретичної підготовки з різних галузей знань, кваліфікований випускник ЗВО МВС повинен мати базові практичні навички із застосування отриманих знань і в умовах воєнного стану. Разом із тим перед ЗВО МВС постали проблемні питання щодо викладання спеціальних дисциплін, у тому числі з обмеженим рівнем доступу, знання з яких отримати дистанційно неможливо.

It is noted that the military aggression of the Russian Federation against Ukraine became an impetus for the search for new approaches in the training of law enforcement officers, starting with their selection to higher education institutions with specific training conditions and ending with their acquisition of a sufficient level of competence. In addition to the necessary theoretical training in various fields of knowledge, a qualified graduate of the Ministry of Internal Affairs of Ukraine must have basic practical skills in applying the acquired knowledge in martial law conditions. At the same time, problematic issues regarding the teaching of special disciplines, including those with a limited level of access, the knowledge of which cannot be obtained remotely, appeared before the Ministry of Internal Affairs.

Отмечено, что военная агрессия Российской Федерации против Украины стала толчком к поиску новых подходов в подготовке правоохранителей, начиная с их отбора в учреждения высшего образования со специфическими условиями обучения и завершая получение ими достаточного уровня компетентности. Помимо необходимой теоретической подготовки по разным отраслям знаний, квалифицированный выпускник ЗВО МВД должен иметь базовые практические навыки по применению полученных знаний и в условиях военного положения. Вместе с тем перед ЗВО МВД встали проблемные вопросы преподавания специальных дисциплин, в том числе с ограниченным уровнем доступа, знания по которым получить дистанционно невозможно.
Keywords: заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання; institutions of higher education with specific study conditions; заведения высшего образования со специфическими условиями обучения; підготовка правоохоронців; training of law enforcement officers; подготовка правоохранителей; воєнний стан; martial law; военное положение; Україна; Ukraine; Украина