Специфіка часової перспективи у осіб з різним рівнем прокрастинації - Денчик, А. Ю.; Denchyk, A. Yu.; Азімзаде, Л. А.; Azimzade, L. A. (Актуальні напрями практичної психології і психотерапії : матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. молодих вчених, студентів та аспірантів (м. Харків, 16 груд. 2020 р.). - Харків: ХНУВС, 2020. - С. 68 - 72., 2020)
В статті висвисвітлюються результати дослідження специфіки часової перспективи у осіб з різним рівнем прокрастинації. В дослідженні прийняли участь студенти у кількості 57 чоловік, з них 43 дівчини та 14 юнаків у віці від 17 до 23 років. За допомогою шкали прокрастинації, усі досліджувані були поділені на три групи, в залежності від рівня прокрастинації: з високим, середнім та низьким рівнем прокрастинації. Зроблено висновок, що особи третьої групи, з низьким рівнем прокрастинації мають позитивну оцінку свого минулого, приймають його та отриманий досвід в минулому частіш за все позитивно, використовують в ситуаціях сьогодення свій минулий досвід, також вони не відокремлюють своє теперішнє життя від минулого та вбачають перспективу, яка залежить від них зараз у майбутньому. Досліджувані першої та другої груп своє теперішнє не прив’язують до попередніх подій, а особи першої групи ще й сприймають своє минуле негативно. В статье освещены результаты исследования специфики временной перспективы у лиц с разным уровнем прокрастинации. В исследовании приняли участие студенты в количестве 57 человек, из них 43 девушки и 14 юношей в возрасте от 17 до 23 лет. С помощью шкалы прокрастинации все исследуемые были разделены на три группы, в зависимости от уровня прокрастинации: с высоким, средним и низким уровнем прокрастинации. Сделано вывод, что лица третьей группы, с низким уровнем прокрастинации имеют положительную оценку своего прошлого, принимают его и полученный опыт в прошлом чаще всего положительно, используют в ситуациях настоящего свой прошлый опыт, также они не отделяют свою нынешнюю жизнь от прошлого и видят перспективу, которая зависит от них сейчас в будущем. Исследуемые первой и второй групп свое настоящее не привязывают к предыдущих событий, а лица первой группы еще воспринимают свое прошлое отрицательно. The article highlights the results of a study of the specifics of the time perspective in people with different levels of procrastination. The study involved 57 students, including 43 girls and 14 boys aged 17 to 23 years. Using the procrastination scale, all subjects were divided into three groups, depending on the level of procrastination: high, medium and low procrastination. The conclusion is made, according to the study of time prospects that persons of the third group with a low level of procrastination have positive assessment of your past, accept it and the experience gained in the past is most often positive, used in today's situations their past experiences, also they do not separate their present life from past and see a perspective that depends on them now in the future. The subjects of the first and second groups do not tie their present to previous events, and people in the first group also perceive their past negatively.
Денчик А.Ю., Азімзаде Л А. Специфіка часової перспективи у осіб з різним рівнем прокрастинації / А.Ю. Денчик, Л.А. Азімзаде // Актуальні напрями практичної психології і психотерапії : матеріали VIII Міжнар. наук.-практ. конф. молодих вчених, студентів та аспірантів (м. Харків, 16 груд. 2020 р.). - Харків: ХНУВС, 2020. - С. 68 - 72.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; прокрастинація; часова перспектива; рівні прокрастинації; прокрастинация; временная перспектива; уровни прокрастинации; procrastination; time perspective; levels of procrastination