Вплив цифровізації та технологічних інновацій на забезпечення громадської безпеки - Собко, О. О.; Sobko, O. O.; Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Оксана Собко; Olena Makarova (Взаємодія органів публічної влади та правоохоронних органів в контексті забезпечення публічної безпеки в умовах воєнного стану : зб. доповідей за результатами Кругл. столу (м. Кам’янське, 20 листоп. 2024 р.) / ГО "Молодіжна Організація Починаючих Лідерів". – Кам’янське : ГО МОПЛ, 2024. – С. 39-43, 2024)
Цифровізація та технологічні інновації стають ключовими факторами у забезпеченні громадської безпеки в сучасному світі. Використання сучасних інформаційних технологій сприяє створенню нових підходів до попередження, моніторингу та управління надзвичайними ситуаціями, а також забезпечення ефективного реагування на потенційні загрози. Розробка інтелектуальних систем відеоспостереження, використання великих даних для аналізу ризиків, впровадження штучного інтелекту та машинного навчання у прогнозуванні злочинності дозволяють оптимізувати діяльність правоохоронних органів та підвищити рівень довіри до системи правопорядку. Цифрові платформи громадського залучення стають потужними інструментами для взаємодії між владою та суспільством, сприяючи швидкому обміну інформацією про загрози та ризики. Однак цифровізація супроводжується викликами, зокрема необхідністю захисту персональних даних, протидії кіберзлочинності та адаптації законодавства до нових умов. Аналіз впливу цифрових технологій на громадську безпеку демонструє, що інновації, попри ризики, забезпечують трансформацію безпекових систем у напрямі підвищення їхньої ефективності, швидкості реагування та прозорості дій. Комплексний підхід до цифрової трансформації дозволяє інтегрувати технології в усі аспекти забезпечення громадської безпеки, створюючи більш захищене середовище для кожного громадянина.

Digitalization and technological innovations have become pivotal factors in ensuring public safety in the modern world. The application of advanced information technologies fosters the development of new approaches to the prevention, monitoring, and management of emergencies, as well as the effective response to potential threats. The development of intelligent surveillance systems, the use of big data for risk analysis, and the integration of artificial intelligence and machine learning in crime prediction optimize law enforcement operations and enhance public trust in the rule of law system. Digital platforms for public engagement are becoming powerful tools for interaction between authorities and society, facilitating the rapid exchange of information about threats and risks. However, digitalization also brings challenges, including the need to protect personal data, combat cybercrime, and adapt legislation to new conditions. Analyzing the impact of digital technologies on public safety reveals that innovations, despite associated risks, transform security systems towards increased efficiency, response speed, and transparency. A comprehensive approach to digital transformation enables the integration of technologies into all aspects of public safety, creating a more secure environment for every citizen.
Keywords: Україна; цифровізація; технологічні інновації; громадська безпека; штучний інтелект; великі дані; кіберзлочинність; моніторинг; правопорядок; ризики; безпека; digitalization; technological innovations; public safety; artificial intelligence; big data; cybercrime; monitoring; law enforcement; security; risks