Поняття адміністративно-правового регулювання у сфері оборони - Сокуренко, В. В.; Sokurenko, V. V.; Valerii Sokurenko (Visegrad journal on human rights. – 2014. - № 2. - P. 177-182, 2014)
У статті розглядається актуальне питання юридичної літератури щодо поняття адміністративно-правового регулювання у сфері оборони. Також актуальність теми полягає в тому, що розвиток правової демократичної України обумовлює зростання ролі права, оскільки воно створює для цього необхідні умови: упорядкованість, визначеність, організованість та динамічність суспільних відносин. Це безпосередньо стосується й публічного управління, у якому практично втілюється єдність діяльності та структури апарату управління. Також висновки полягають у тому, що державна політика України у сфері оборони в міжнародній площині спрямовується, по-перше, на взаємодію на найвищому політичному рівні; по-друге, на взаємодопомогу щодо матеріально-технічного, ресурсного, науково-технічного й іншого ресурсного забезпечення; по-третє, на вдосконалення обороноздатності держави шляхом оволодіння міжнародним досвідом регулювання відносин, що виникають під час обороноздатності держави.

This paper deals with current legal literature on the concept of administrative and legal regulation of defense. Also relevance of the topic is that the development of the democratic Ukraine causes increasing role of law because it creates the necessary conditions for this: ordering, determination, organization and dynamics of social relations. This directly applies to public administration, which embodies the unity of practical and management structure. Also conclusions is that public policy in Ukraine’s defense focused on the international plane first, on cooperation in the highest level; secondly, on mutual assistance on logistics, resource, technological and other resources; thirdly, improving defense capability by mastering the international experience of regulation of relations arising during the defense of the state.

В статье рассматривается актуальный вопрос юридической литературы относительно понятия административно-правового регулирования в сфере обороны. Также актуальность темы заключается в том, что развитие правовой демократической Украины обусловливает возрастание роли права, поскольку оно создает для этого необходимые условия: упорядоченность, определенность, организованность и динамичность общественных отношений. Это непосредственно касается и публичного управления, в котором практически воплощается единство деятельности и структуры аппарата управления. Также выводы заключаются в том, что государственная политика Украины в сфере обороны в международной плоскости направляется, во-первых, на взаимодействие на высшем политическом уровне; во-вторых, на взаимопомощи по материально-техническому, ресурсного, научно-технического и иного ресурсного обеспечения; в-третьих, на совершенствование обороноспособности государства путем овладения международным опытом регулирования отношений, возникающих при обороноспособности государства.
Concept of administrative law regulation in the field of defense
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; поняття; адміністративно-правове регулювання; оборона країни; публічне управління; апарат управління; concept; administrative and legal regulation; defense; public administration; administrative apparatus; оборона страны; публичное управление