Щодо проблеми визначення соціальної обумовленості встановлення санкцій за кримінальні правопорушення у сфері земельних відносин - Іващенко, О.; Ivashchenko, O. (Knowledge, Education, Law, Management. – 2022. – № 4 (48). – P. 338-342, 2022)
Розглянуто актуальне питання визначення соціальної обумовленості встановлення санкцій за кримінальні правопорушення у сфері земельних відносин. Незаконне заволодіння та використання земельних ресурсів, у тому числі забруднення, псування, нераціональне та нецільове їх використання призвело до значного погіршення їх якості, родючості, катастрофічного стану ґрунтового покриву земель та взагалі до її знищення, неможливості її використання. Зазначено, що саме така діяльність людства і стала вагомим поштовхом до криміналізації, а відповідно й пеналізації суспільно небезпечних діянь у сфері земельних правовідносин, так як цей елемент навколишнього природного середовища потребує не просто особливої уваги, а й належної охорони. Наголошено, що загроза існуючим суспільним відносинам та іншим благам й цінностям і є підставою для криміналізації та встановлення справедливих та юридично вивірених санкцій за кримінальні правопорушення у сфері земельних правовідносин, які мали б найбільшу ефективність у протидії кримінально протиправним вчинкам та їх профілактиці.

The article is devoted to the topical issues of determining the social conditioning of imposing sanctions for criminal offenses in the field of land relations. National statistical data of recent years indicate a steady increase in the number of criminal offenses in the above-mentioned area. Illegal possession and use of land resources, including pollution, spoilage, irrational and non-targeted use of them led to a significant deterioration of their quality, fertility, catastrophic state of the soil cover of the land and in general to its destruction, impossibility of its use. It was this kind of human activity that became a strong impetus to criminalization, and accordingly to the criminalization of socially dangerous actions in the field of land legal relations, since this element of the natural environment needs not only special attention, but also proper protection. The article concludes that the threat to existing social relations and other goods and values is the basis for criminalization and the establishment of fair and legally verified sanctions for criminal offenses in the field of land relations, which would have the greatest effectiveness in countering criminally illegal acts and their prevention.

Рассмотрен актуальный вопрос определения социальной обусловленности установления санкций за уголовные правонарушения в сфере земельных отношений. Незаконное завладение и использование земельных ресурсов, в том числе загрязнение, порча, нерациональное и нецелевое их использование привело к значительному ухудшению их качества, плодородию, катастрофическому состоянию почвенного покрова земель и вообще ее уничтожению, невозможности ее использования. Отмечено, что именно такая деятельность человечества и стала весомым толчком к криминализации, а соответственно и пенализации общественно опасных деяний в сфере земельного правоотношения, так как этот элемент окружающей природной среды требует не просто особого внимания, но и должной охраны. Отмечено, что угроза существующим общественным отношениям и другим благам и ценностям является основанием для криминализации и установления справедливых и юридически выверенных санкций за уголовные правонарушения в сфере земельных правоотношений, которые имели бы наибольшую эффективность в противодействии уголовно противоправным поступкам и их профилактике.
Concerning the problem of determining the social conditions of establishing sanctions for criminal offenses in the field of land relations
W sprawie problemu określenia uwarunkowań społecznych ustalania sankcji za wykroczenia karne w sprawach ziemi
Іващенко. О. Щодо проблеми визначення соціальної обумовленості встановлення санкцій за кримінальні правопорушення у сфері земельних відносин / Олена Іващенко // Knowledge, Education, Law, Management. – 2022. – № 4 (48). – P. 338-342. - DOI: https://doi.org/10.51647/kelm.2022.4.53.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальні правопорушення у сфері земельних відносин; criminal offenses in the field of land relations; уголовные правонарушения в сфере земельных отношений; соціальна обумовленість; social conditioning; социальная обусловленность; санкції; sanctions; санкции; пеналізація кримінальних правопорушень; penalization of criminal offenses; пенализация уголовных правонарушений; кримінальна відповідальність; criminal liability; уголовная ответственность; криміналізація; criminalization; криминализация; Земельне право. Аграрне право. Land Law. Agrarian Law. Земельное право. Аграрное право; земельні відносини; land relations; земельные отношения