Розвиток соціального інтелекту в процесі тактичної підготовки працівників поліції - Бутенко, М. В.; Butenko, M. V.; Харченко, С. В.; Kharchenko, S. V.; Svitlana Kharchenko (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. [конф. (м. Харків, 26 трав. 2023 р.)]. – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 59-61, 2023)
Визначено, що соціальний інтелект – це здатність людини керувати власною поведінкою, прогнозувати поведінку іншої людини, правильно її трактувати, вміти підтримувати контакти з іншими особами, розуміти вербальну та невербальну поведінку людей. В умовах екстремальних ситуацій достатній рівень розвитку соціального інтелекту може сприяти більш ефективному та успішному виконанню поліцейським покладених на нього обов’язків. Тактична підготовка включає відпрацювання реальних ситуацій, які зустрічаються в роботі поліцейського, тому запропоновано в рамках цієї підготовки або використовувати стандартний набір ситуацій і включати до них психологічні аспекти, або взагалі розробити нові варіанти з акцентом на розвиток соціального інтелекту.

It was determined that social intelligence is the ability of a person to manage his own behavior, to predict the behavior of another person, to interpret it correctly, to be able to maintain contacts with other people, to understand verbal and non-verbal behavior of people. In conditions of extreme situations, a sufficient level of social development intelligence can contribute to a more effective and successful performance of the duties assigned to the police officer. Tactical training includes working out real situations that occur in the work of a police officer, therefore it is suggested that within the framework of this training, either use a standard set of situations and include psychological aspects in them, or develop new options with an emphasis on the development of social intelligence.

Определено, что социальный интеллект – это способность человека управлять своим поведением, прогнозировать поведение другого человека, правильно его трактовать, уметь поддерживать контакты с другими лицами, понимать вербальное и невербальное поведение людей. В условиях экстремальных ситуаций достаточный уровень развития социального интеллекту может способствовать более эффективному и успешному выполнению полицейским возложенных на него обязанностей. Тактическая подготовка включает отработку реальных ситуаций, встречающихся в работе полицейского, поэтому предложено в рамках этой подготовки либо использовать стандартный набор ситуаций и включать в них психологические аспекты, либо вообще разработать новые варианты с акцентом на развитие социального интеллекта.
Keywords: соціальний інтелект; social intelligence; социальный интеллект; тактична підготовка; tactical training; тактическая подготовка; працівники поліції; police officers; работники полиции; професійна діяльність; professional activity; профессиональная деятельность