Організація використання криміналістичного ДНК-аналізу під час досудового розслідування - Степанюк, Д. Р.; Stepaniuk, D. R. (Теоретико-прикладні проблеми кримінального процесу та криміналістики в умовах воєнного стану : тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 24 листоп. 2023 р.). – Кам’янець-Подільський : ХНУВС, 2023. – С. 425-427, 2023)
Зазначено, що організаційними засадами криміналістичного ДНК-аналізу в розкритті та розслідуванні кримінальних правопорушень є : 1) законність; 2) визначення виключно процесуальної форми; 3) забезпечення належного функціонування криміналістичного обліку геномної інформації людини; 4) визнання ДНК-аналізу окремим розділом криміналістичної техніки; 5) організаційно-технічне забезпечення. Їх реалізація в Україні потребує вжиття відповідних науково-дослідних, законодавчих і організаційно-управлінських заходів.

It is noted that the organizational principles of forensic DNA analysis in the disclosure and investigation of criminal offenses are: 1) legality; 2) determination of an exclusively procedural form; 3) ensuring proper functioning of forensic accounting of human genomic information; 4) recognition of DNA analysis as a separate section of forensic technology; 5) organizational and technical support. Their implementation in Ukraine requires the use of relevant research and legislative measures and organizational and management measures.

Отмечено, что организационными основами криминалистического ДНК-анализа в раскрытии и расследовании уголовных правонарушений есть: 1) законность; 2) определение исключительно процессуальной формы; 3) обеспечение должного функционирования криминалистического учета геномной информации человека; 4) признание ДНК-анализа отдельным разделом криминалистической техники; 5) организационно-техническое обеспечение. Их реализация в Украине требует применения соответствующих научно-исследовательских, законодательных и организационно-управленческих мероприятий.
Keywords: ДНК-аналіз; DNA analysis; ДНК-анализ; досудове розслідування; pre-trial investigation; досудебное расследование; організаційні засади; organizational principles; организационные основы