Психологнічні чинники правової інтолерантрості військовослужбовців : дисертація - Коваленко, Є. С.; Kovalenko, Ye. S. (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2024)
У дисертації здійснено теоретичний аналіз та емпіричне вивчення проблеми правової інтолерантності військовослужбовців. Показано, що правова інтолерантність військовослужбовців як зневажливе ставлення до норм права, їх умисне порушення, неприйняття правових цінностей, що склалися у суспільстві і в армійських колективах в умовах війни, являє собою велику загрозу для реалізації основної функції ЗСУ захисту незалежності і суверенітету країни. За більш ніж два роки ведення бойових дій зафіксовано десятки тисяч правопорушень і злочинів, скоєних військовослужбовцями, серед яких самовільні залишення частин, дезертирство, непокора, відмова виконувати накази, навмисні вбивства тощо.

The dissertation provides a theoretical analysis and empirical study of the problem of legal intolerance of military personnel. It is shown, that the legal intolerance of military personnel as a contemptuous attitude to the norms of the law, their deliberate violation, rejection of the legal values that have developed in society and in the army collectives in the conditions of war represents a great threat to the implementation of the main function of the Armed Forces - to protect the independence and sovereignty of the country. For more than two years of hostilities, tens of thousands of offenses and crimes committed by military personnel have been recorded, including voluntary desertion of units, disobedience, refusal to obey orders, deliberate killings, etc.
Psychological factors of legal intolerance of military personnel
Keywords: Україна; 053 – Психологія; Дисертації. Dissertations; Dissertations; військовослужбовці; толерантність; правова інтолерантність; бойова травматизація; стрес; зона бойових дій; мілітарний нігілізм; агресивна поведінка; агресивність; травматичний досвід; психічне здоров'я; посттравматичний стресовий розлад; війна; military personnel; tolerance; legal intolerance; combat traumatization; stress; combat zone; military nihilism; aggressive behaviour; traumatic experience; aggressiveness; mental health; war; post-traumatic stress disorder