Юридичні особи публічного права та держава Україна: деякі питання участі їх у цивільних відносинах - Шишка, Н. В.; Shyshka, N. V.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-3396-4530 (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 519-521., 2019)
Автором зазначено, що держава не може безпосередньо володіти всією масою свого майна та використовувати його для народу, тому вона реалізує своє право на нього через свої органи, тобто через створені нею юридичні особи публічного права, майно яким передається на основі відповідного обмеженого речового права (в оперативне управління, господарське відання чи право постійного користування (щодо земельних ділянок)). Невизначеність правового статусу держави у цивільних відносинах не єдина проблема позитивного цивільного права України. Вона посилюється іншою проблемою органів державної влади, зокрема їх правовим становищем при набутті та здійсненні цивільних прав та обов’язків для держави та участі у цивільних (зокрема, в майнових) відносинах.

The author states that the state cannot directly own the entire mass of its property and use it for the people, therefore it exercises its right to it through its bodies, that is, through the legal entities of public law created by it, the property to which is transferred on the basis of the corresponding limited real right ( into operational management, economic management or the right of permanent use (for land plots)). The uncertainty of the legal status of the state in civil relations is not the only problem of the positive civil law of Ukraine. It is exacerbated by another problem of public authorities, in particular, their legal status in the acquisition and exercise of civil rights and obligations for the state and participation in civil (in particular, in property) relations.

Автором указано, что государство не может непосредственно владеть всей массой своего имущества и использовать его для народа, поэтому оно реализует свое право на него через свои органы, то есть через созданные им юридические лица публичного права, имущество которым передается на основе соответствующего ограниченного вещного права (в оперативное управление, хозяйственное ведение или право постоянного пользования (по земельным участкам)). Неопределенность правового статуса государства в гражданских отношениях не единственная проблема позитивного гражданского права Украины. Она усугубляется другой проблемой органов государственной власти, в частности, их правовым положением при приобретении и осуществлении гражданских прав и обязанностей для государства и участия в гражданских (в частности, в имущественных) отношениях.
Шишка, Н. В. Юридичні особи публічного права та держава Україна: деякі питання участі їх у цивільних відносинах / Н. В. Шишка // Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків, 2019. – С. 519-521.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; юридичні особи; юридические лица; legal entities; публічне право; публичное право; public law; цивільні відносини; гражданские отношения; civil relations; майнові відносини; имущественные отношения; property relations; цивільно-правові становища юридичних осіб публічного права; гражданско-правовые положения юридических лиц публичного права; civil law provisions of legal entities of public law; правовий статус держави; правовой статус государства; legal status of the state; держава як юридична особа; государство как юридическое лицо; state as a legal entity; невизначеність правового статусу держави; неопределенность правового статуса государства; uncertainty of the legal status of the state