War as A Socio-Cultural Phenomenon: A Criminological Perspective and Conceptualization with Empirical Study in Ukraine - Sokurenko, V.V.; Сокуренко, В.В.; Hanenko, I.; Orlov, Yu. V.; Орлов, Ю. В.; Korotiuk, M.; Kritsak, I. V.; Кріцак, І. В.; Іван Кріцак; Vitalii Sokurenko; Орлов Юрій Володимирович (Syariah: Jurnal Hukum dan Pemikiran. – 2024. – Vol. 24, № 1. – P. 18-34, 2024)
Це дослідження заглиблюється в соціокультурний феномен війни, зосереджуючись на незаконному вторгненні Росії в Україну. Він розглядає війну через призму кримінології з метою зрозуміти її короткострокові та довгострокові наслідки для суспільства. Через емпіричний аналіз українського управління кризою дослідження оцінює, як соціокультурна перспектива впливає на ведення війни. Виявлено деструктивні наслідки, такі як підвищений рівень стресу та міграція, а також конструктивні фактори. Дослідження висвітлює криміногенний потенціал воєнної травми та післявоєнного синдрому. Незважаючи на різні методи та гіпотези, соціокультурні наслідки зберігаються, створюючи складний виклик для України. Війна зображується як багатогранне явище, на яке впливають демографічні, економічні та ідеологічні фактори, а також історична спадщина. Зрештою, висновок підкреслює непоправний вплив війни на довкілля, населення та міжнародні відносини. Це говорить про нагальну потребу в комплексних зусиллях для пом’якшення довгострокових наслідків війни та розвитку стабільних постконфліктних суспільств.

This research delves into the sociocultural phenomenon of war, focusing on Russia's illegal invasion of Ukraine. It examines war through a criminological lens, aiming to understand its short and long-term effects on society. Through empirical analysis of Ukraine's management of the crisis, the study evaluates how the socio-cultural perspective influences war handling. Destructive consequences such as increased stress levels and migration, alongside constructive factors, are identified. The research highlights the criminogenic potential of war trauma and post-war syndrome. Despite various methods and hypotheses, socio-cultural effects persist, posing a complex challenge for Ukraine. War is portrayed as a multifaceted phenomenon influenced by demographic, economic, and ideological factors, as well as historical legacies. Ultimately, the conclusion underscores the irreparable impact of war on the environment, populations, and international relations. This suggests a pressing need for comprehensive efforts to mitigate the long-term consequences of war and foster stable post-conflict societies.

Это исследование углубляется в социокультурный феномен войны, уделяя особое внимание незаконному вторжению России в Украину. Он рассматривает войну через призму криминологии, стремясь понять ее краткосрочные и долгосрочные последствия для общества. Посредством эмпирического анализа управления кризисом в Украине исследование оценивает, как социокультурная перспектива влияет на ведение войны. Выявляются наряду с конструктивными факторами деструктивные последствия, такие как повышение уровня стресса и миграция. В исследовании подчеркивается криминогенный потенциал военной травмы и послевоенного синдрома. Несмотря на различные методы и гипотезы, социокультурные эффекты сохраняются, что представляет собой сложную задачу для Украины. Война изображается как многогранное явление, на которое влияют демографические, экономические и идеологические факторы, а также историческое наследие. В конечном итоге вывод подчеркивает непоправимое воздействие войны на окружающую среду, население и международные отношения. Это предполагает острую необходимость комплексных усилий по смягчению долгосрочных последствий войны и созданию стабильных постконфликтных обществ.
Keywords: Україна; publikatsii u WoS; criminology of war; socio-cultural phenomenon; sociology; war trauma; ideology; aggressor; Ukraine; кримінологія війни; соціокультурний феномен; соціологія; воєнна травма; ідеологія; агресор; криминология войны; Украина