Фахівець з питань права: експерт чи консультант? - Щербаковський, М. Г.; Shcherbakovskyi, M. H.; Михайло Щербаковський (Актуальні проблеми криміналістики та судової експертології : матеріали міжвідом. наук.-практ. конф. (м. Київ, 22 листоп. 2018 р.). – Київ, 2018. – С. 479-482, 2018)
Автор доводить, що введення в адміністративний, цивільний, господарський процес України експерта з питань права суперечить теорії судових експертиз й відповідним кодексам, згідно яким судовий експерт не може вирішувати питання права. Експертом з питань права є кандидат або доктор наук – відомий фахівець в адміністративному, цивільному, господарському або міжнародному праву. Висновок експерта з питань права не має доказового значення, а надається як консультаційна допомога для формування внутрішнього переконання суду. У статті показано, що даного учасника процесу доцільно називати «спеціалістом» або «консультантом»

The author argues that the introduction of an expert on legal issues into the administrative, civil, economic process of Ukraine contradicts the theory of forensic expertise and relevant codes, according to which a forensic expert cannot resolve legal issues. The expert on legal issues is a candidate or a doctor of science - a well-known specialist in administrative, civil, economic or international law. The opinion of a expert on legal issues does not have evidentiary value, but provides consulting assistance for the formation of the internal conviction of the court. The article shows that it is advisable to call this participant in the process “specialist” or “consultant”.

Автор доказывает, что введение в административный, гражданский, хозяйственный процесс Украины эксперта по вопросам права противоречит теории судебных экспертиз и соответствующим кодексам, согласно которым судебный эксперт не может решать вопросы права. Экспертом по вопросам права является кандидат или доктор наук - известный специалист в административном, гражданском, хозяйственном или международному праве. Заключение эксперта по вопросам права не имеет доказательственного значения, а предоставляет консультационную помощь для формирования внутреннего убеждения суда. В статье показано, что данного участника процесса целесообразно называть «специалистом» или «консультантом».
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Україна. Ukraine. Украина; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; судовий експерт з питань права; судебный эксперт по вопросам права; expert on legal issues; судові експертизи; судебные экспертизы; forensic expertise; процесуальна діяльність; процессуальная деятельность; procedural activity