Типові способи доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій - Маланчук, А. Г.; Malanchuk, A. H. (Юридична наука. - 2020. - № 2, т. 2. - С. 68-77, 2020)
У статті підкреслено, що криміналістична характеристика способів доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій, будучи криміналістичною категорією, відіграє важливе кримінальне процесуальне значення в діяльності зі встановлення та доказування обставин, що становлять предмет доказування. Наголошено, що за способами доведення до самогубства за допомогою Інтернет технологій можна висунути окремі версії щодо особи злочинця, оскільки конкретним способам його вчинення притаманні певні механізми утворення слідів, з’ясування яких у процесі розслідування дають змогу дійти висновку про особу злочинця. З’ясовано, що особливості способів доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій безпосередньо зумовлені знаряддям і засобами їх учинення (комп’ютерні, інформаційні та телекомунікаційні системи і мережі) та обстановкою (кіберпростір). Встановлено, що доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій здійснюється у вигляді різноманітних ігрових завдань, у рамках різноманітних груп у соціальних мережах; розповсюдження суїцидального контенту в соціальні мережі. Систему типових способів доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій представлено способами підготовки, безпосереднього вчинення та приховування. Виокремлено й охарактеризовано способи підготовки, безпосереднього вчинення та приховування доведення до самогубства шляхом використання Інтернет технологій.

In this article, it has been emphasized that the forensic characterization of ways to lead to suicide through the use of Internet technologies, being a forensic category, plays an important criminal procedural role in establishing and proving the circumstances that are the subject of proof. It has been emphasized that according to the methods of committing suicide using Internet technologies, separate versions can be put forward regarding the identity of the criminal, since specific methods of his commission are characterized by certain mechanisms of the formation of traces, the clarification of which during the investigation process makes it possible to come to a conclusion about the identity of the criminal. It has been found that the specifics of the methods of committing suicide through the use of Internet technologies are directly determined by the tools and means of committing them (computer, information and telecommunication systems and networks) and the environment (cyberspace). It has been established that leading to suicide through the use of Internet technologies is carried out in the form of various game tasks, within the framework of various groups in social networks; spreading suicidal content on social networks. The system of typical ways of committing suicide through the use of Internet technologies has been represented by the methods of preparation, direct commission and concealment. The methods of preparation, immediate commission and concealment of suicide through the use of Internet technologies have been singled out and characterized.

Обобщены сведения о типовых способах доведения до самоубийства путем использования Интернет технологий. Выяснено, что особенности способов доведения до самоубийства путем использования Интернет технологий непосредственно обусловлены орудиями и средствами их совершения (компьютерные, информационные и телекоммуникационные системы и сети) и обстановкой (киберпространство).
Typical methods of suicide by using Internet technologies
Keywords: криміналістична характеристика; forensic characteristics; криминалистическая характеристика; доведення до самогубства; leading to suicide; доведение до самоубийства; використання Інтернет технологій; use of Internet technologies; использование Интернет технологий; Інтернет-технології; Internet technologies; Интернет-технологии; механізм учинення кримінального правопорушення; mechanism of committing a criminal offense; механизм совершения уголовного преступления; типові способи; typical methods; типичные способы