Strategic analysis of export activities of enterprises to ensure sustainable development - Pakhucha, E.; Babko, N.; Bilousko, T.; Bilousko, R.; Vynohradenko, S.; Azizov, O. (European Journal of Sustainable Development. – 2021. – Vol. 10, № 4. – P. 251-270, 2021)
У статті обґрунтовано необхідність і значимість вивчення фінансових ризиків, які є постійним фактором діяльності будь-якого підприємства. Встановлено, що для більш широкого розуміння сутності фінансового ризику необхідно розглядати його як сукупний ризик підприємства. Зростання впливу фінансових ризиків на результати фінансово-господарської діяльності пов’язане з невизначеністю економічної ситуації, нестабільністю кон’юнктури фінансового ринку, швидким впровадженням нових фінансових технологій та фінансових інструментів, розширенням сфери фінансових відносин підприємства. Досліджено методи оцінки фінансового ризику, які передбачають ідентифікацію ризиків, визначення причин їх виникнення та потенційних зон ризику, а також негативних наслідків прийняття ризикованого рішення або можливих вигод. Порівнюючи методи кількісної оцінки фінансового ризику, встановлено, що рівень ризику може змінюватись залежно від обраного методу оцінки. Для кількісної оцінки ризику підприємств різного розміру, а саме для великих, середніх та малих підприємств сформовано систему фінансових коефіцієнтів, які найбільш точно відображають поточний фінансовий стан. Проведено оцінку фінансових результатів діяльності підприємств сфери оптової торгівлі. Досліджено фінансові результати до оподаткування діяльності як показник, що характеризує потенціал отримання прибутку підприємств оптової торгівлі за розміром. Прогнозується величина фінансових результатів (сальдо) до оподаткування підприємств оптової торгівлі. Встановлено, що зростання тиску кризи та незахищеності з боку держави призведе до переходу від кризи, в якій перебувають сьогодні підприємства, до стану економічного банкрутства. Така ситуація потребує формування та використання фінансових ресурсів підприємств, виходячи із системності та комплексності прийняття та реалізації управлінських рішень. Проведено кількісну та якісну оцінку фінансових ризиків підприємств оптової торгівлі, що належать до груп великих, середніх та малих підприємств. На основі цих розрахунків проведено ранжування пріоритетів в управлінні фінансовою стійкістю. Встановлено, що перше місце серед блоків фінансових коефіцієнтів оцінки ризиків підприємств посідає блок ділової активності, потім блок показників рентабельності, блок показників ліквідності, підсумковий блок структури капіталу. Для кожного з визначених блоків наведено напрями збільшення, або оптимізації, які забезпечать фінансову стійкість підприємства.

In the article necessity and significance to study of financial risks, which are a constant factor in the activity of any enterprise, are substantiated. It is established that for a broader understanding of the essence of financial risk it is necessary to consider it as a cumulative risk of the enterprise. The growing impact of financial risks on the results of financial and economic activities is associated with the uncertain economic situation, the instability of financial market conditions, the rapid introduction of new financial technologies and financial instruments, expanding the scope of financial relations of the enterprise. Methods of financial risk assessment are investigated, which involve the identification of risks, determining the causes of their occurrence and potential risk areas, as well as the negative consequences of making a risky decision or possible benefits. Comparing the methods of quantitative assessment of financial risk, it was found that the level of risk may vary depending on the chosen method of assessment. A system of financial ratios has been formed to quantify the risk of enterprises of different sizes, namely for large, medium and small enterprises, which most accurately reflect the current financial situation. An assessment of the financial results of enterprises operating in the field of wholesale trade. The financial results before the taxation of activity as an indicator that characterizes the potential for profit generation of wholesale trade enterprises by size distribution are studied. The value of financial results (balance) before taxation of wholesale trade enterprises is forecasted. It is established that the growing pressure of the crisis and insecurity on the part of the state will lead to the transition from the crisis in which enterprises are today, to a state of economic bankruptcy. This situation requires the formation and use of financial resources of enterprises, based on the system and complexity of making and implementing management decisions. Quantitative and qualitative assessment of financial risks of wholesale trade enterprises belonging to groups of large, medium and small enterprises was carried out. Based on these calculations, the ranking of priorities in the management of financial stability. It is established that the first place among the blocks of financial coefficients of risk assessment of enterprises is occupied by the block of business activity, then the block of profitability indicators, the block of liquidity indicators, the final block of capital structure. For each of the defined blocks the directions of increase, or optimization that will provide financial stability of the enterprise are presented.

В статье обоснована необходимость и значимость изучения финансовых рисков, которые являются постоянным фактором в деятельности любого предприятия. Установлено, что для более широкого понимания сущности финансового риска необходимо рассматривать его как совокупный риск предприятия. Возрастающее влияние финансовых рисков на результаты финансово-хозяйственной деятельности связано с неопределенной экономической ситуацией, нестабильностью конъюнктуры финансового рынка, быстрым внедрением новых финансовых технологий и финансовых инструментов, расширением сферы финансовых отношений предприятия. Исследуются методы оценки финансовых рисков, которые предполагают выявление рисков, определение причин их возникновения и потенциальных областей риска, а также негативных последствий принятия рискованного решения или возможных выгод. Сравнивая методы количественной оценки финансового риска, установлено, что уровень риска может меняться в зависимости от выбранного метода оценки. Сформирована система финансовых коэффициентов для количественной оценки риска предприятий разного размера, а именно для крупных, средних и малых предприятий, которые наиболее точно отражают текущую финансовую ситуацию. Оценка финансовых результатов предприятий, работающих в сфере оптовой торговли. Изучены финансовые результаты деятельности до налогообложения как показатель, характеризующий потенциал получения прибыли предприятий оптовой торговли по размеру распределения. Прогнозируется величина финансового результата (баланса) до налогообложения предприятий оптовой торговли. Установлено, что нарастающее давление кризиса и неуверенность в себе со стороны государства приведут к переходу от кризиса, в котором сегодня находятся предприятия, к состоянию экономического банкротства. Такая ситуация требует формирования и использования финансовых ресурсов предприятий, основанных на системности и сложности принятия и реализации управленческих решений. Проведена количественная и качественная оценка финансовых рисков предприятий оптовой торговли, принадлежащих к группам крупных, средних и малых предприятий. На основе этих расчетов составлен ранжирование приоритетов в управлении финансовой устойчивостью. Установлено, что первое место среди блоков финансовых коэффициентов оценки риска предприятий занимает блок деловой активности, затем блок показателей рентабельности, блок показателей ликвидности, заключительный блок структуры капитала. Для каждого из определенных блоков представлены направления увеличения, или оптимизации, которые обеспечат финансовую устойчивость предприятия.
Keywords: publikatsii u WoS; Ukraine; financial risk; financial stability; financial risk minimization; profitability; trade enterprises; фінансовий ризик; фінансова стійкість; мінімізація фінансового ризику; прибутковість; підприємства торгівлі; Україна; Украина; финансовый риск; финансовая устойчивость; минимизация финансового риска; рентабельность; торговые предприятия