Сучасні правові гарантії захисту інформаційних прав людини - Василенко, М. Є.; Vasylenko, M. Ye.; Bilyk, M. (Правова наука і державотворення в Україні в контексті інтеграційних процесів: матеріали ХV Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24 трав. 2024 р.). – Суми: СФ ХНУВС, 2024. – С. 107-110, 2024)
Доведено, що оптимізація державного захисту прав та свобод людини і громадянина, шляхом введення посади інформаційного омбудсмена з використанням іноземного досвіду і встановленням чітких критеріїв обмеження інформаційних прав, що виключають розширювальне або неоднозначне тлумачення, сприятиме вирішенню актуальних проблем у функціонуванні правового механізму захисту інформаційних прав та свобод людини і громадянина.

It has been proven that the optimization of the state protection of the rights and freedoms of a person and a citizen, by introducing the position of information ombudsman using foreign experience and establishing clear criteria for limiting information rights that exclude expansive or ambiguous interpretation, will contribute solving the current problems in the functioning of the legal mechanism for the protection of informational rights and freedoms of a person and a citizen.

Доказано, что оптимизация государственной защиты прав и свобод человека и гражданина путем введения должности информационного омбудсмена с использованием иностранного опыта и установлением четких критериев ограничения информационных прав, исключающих расширительное или неоднозначное толкование, будет способствовать решению актуальных проблем в функционировании правового механизма защиты информационных прав и свобод человека и гражданина.
Keywords: інформаційні права людини; захист інформаційних прав; правові гарантії; human information rights; protection of information rights; legal guarantees; информационные права человека; защита информационных прав; правовые гарантии