Процесуально-правові форми взаємодії поліції і територіальних громад - Новіченко, А. В.; Novichenko, A. V. (Європейські перспективи. - 2023. - №3. - С. 18-23, 2023)
Визначено, що найважливішою умовою ефективного забезпечення правопорядку є злагоджена та скоординована робота всіх правоохоронних органів, які ефективно взаємодіють як між собою, так і з іншими органами громадської влади, громадськістю. Основним завданням правоохоронних органів є якісне та ефективне забезпечення правопорядку та попередження, припинення кримінальних правопорушень, для цього різні підрозділи поліції та інших правоохоронних органів консолідують свої зусилля у цьому напрямі. На сьогодні гостро стоїть питання щодо залучення громадськості до взаємної діяльності у правоохоронній сфері. Тому діяльність правоохоронних органів здійснюється не лише ними самостійно та у злагодженій взаємодії їх підрозділів між собою, а й у конструктивному співробітництві з іншими органами публічної влади, включаючи інші правоохоронні структури, органами місцевого самоврядування, територіальними громадами та населенням. Реалізація взаємодії поліції та населення у сфері правоохоронної спрямованності здійснюється у законом встановлених формах. Процесуально-правова форма взаємодії вищезазначених суб’єктів реалізується через співробітництво населення (територіальних формувань) з правоохоронними органами. У зв’язку з реформуванням поліції та впровадженням інтеграційних змін до законодавства України доцільно додатково дослідити процесуально-правові форми партнерства поліції та територіальних громад.

The most important condition for effective enforcement of law and order is the harmonious and coordinated work of all law enforcement agencies that effectively interact both among themselves and with other public authorities and the public. The main task of law enforcement agencies is high-quality and effective maintenance of law and order and the prevention and termination of criminal offenses; for this, various divisions of the police and other law enforcement agencies consolidate their efforts in this direction. Today, the question of involving the public in mutual activities in the fi eld of law enforcement is acute. Therefore, the activities of law enforcement bodies are carried out not only by them independently and in the coordinated interaction of their divisions among themselves, but also in constructive cooperation with other public authorities, including other law enforcement structures, local self-government bodies, territorial communities and the population. Implementation of the interaction between the police and the population in the fi eld of law enforcement is carried out in certain forms. The procedural and legal form of interaction of the above-mentioned subjects is implemented through the cooperation of the population (territorial formations) with law enforcement agencies. In connection with the reform of the police and the introduction of integration changes to the legislation of Ukraine, it is advisable to additionally investigate the procedural and legal forms of partnership between the police and territorial communities.

Определено, что важнейшим условием эффективного обеспечения правопорядка является слаженная и скоординированная работа всех правоохранительных органов, эффективно взаимодействующих как между собой, так и с другими органами государственной власти, общественностью. Основной задачей правоохранительных органов является качественное и эффективное обеспечение правопорядка и предупреждения, прекращения уголовных правонарушений, для этого различные подразделения полиции и другие правоохранительные органы консолидируют свои усилия по этому направлению. Поэтому деятельность правоохранительных органов осуществляется не только самостоятельно и в слаженном взаимодействии их подразделений между собой, но и в конструктивном сотрудничестве с другими органами публичной власти, включая другие правоохранительные структуры, органы местного самоуправления, территориальные общины и население. Реализация взаимодействия полиции и населения в области правоохранительной направленности осуществляется в установленных формах. Процессуально-правовая форма взаимодействия вышеупомянутых субъектов реализуется через сотрудничество населения (территориальных формирований) с правоохранительными органами.
Procedural and legal forms of interaction between the police and territorial communities
Keywords: Національна поліція України; National police of Ukraine; Национальная полиция Украины; поліція; police; полиция; територіальна громада; local community; территориальная община; взаємодія; interaction; взаимодействие; процесуально-правові форми; procedural and legal forms; процессуально-правовые формы