Правові наслідки вчинення окремих категорій кримінальних проступків в контексті перехідного правосуддя в Україні - Орлов, Ю. В.; Orlov, Yu. V.; Орлов Юрій Володимирович (Європейські перспективи. - 2023. - № 3. - С. 191-198, 2023)
Стаття присвячена дослідженню правових наслідків вчинення окремих категорій кримінальних проступків в контексті перехідного правосуддя в Україні. Виділено дві групи кримінальних проступків: воєнно-контекстуальні та ординарні, вчинювані у контексті збройного конфлікту. Перші – представлені колабораційною діяльністю (ч. ч. 1, 2 ст. 111-1 КК України). Другі – порушення недоторканності житла (ч. 1 ст. 162 КК України), порушення недоторканності приватного життя (ч. 1 ст. 182 КК України), ч. 1 самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво (ст. 197-1 КК України). Обґрунтовуються критерії застосування звільнення від покарання або його відбування на підставі закону про амністію, а також звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілим за вчинення вказаних кримінальних проступків в контексті перехідного правосуддя.

The article is devoted to the study of the legal consequences of committing certain categories of criminal offenses in the context of the transitional period justice in Ukraine. Two groups of criminal misdemeanors are distinguished: military-contextual and ordinary ones committed in the context of an armed conflict. The first are represented by collaborative activities (parts 1, 2 of article 111-1 of the Criminal Code of Ukraine). The second is violation of inviolability housing (Part 1 of Article 162 of the Criminal Code of Ukraine), violation of privacy (Part 1 of Article 182 of the Criminal Code of Ukraine), part 1 arbitrary occupation of land and arbitrary construction (Article 197-1 of the Criminal Code of Ukraine). The criteria for the application of exemption from punishment are substantiated or serving it on the basis of the law on amnesty, as well as exemption from criminal charges responsibility in connection with reconciliation with the victim for committing the specified criminal acts misdemeanors in the context of transitional justice.

Статья посвящена исследованию правовых последствий совершения отдельных категорий уголовных проступков в контексте переходного правосудия в Украине. Выделены две группы уголовных проступков: военно-контекстуальные и простые, совершаемые в контексте вооруженного конфликта. Первые – представлены коллаборационной деятельностью (ч. ч. 1, 2 ст. 111-1 УК Украины). Вторые – нарушение неприкосновенности жилья (ч. 1 ст. 162 УК Украины), нарушение неприкосновенности частной жизни (ч. 1 ст. 182 УК Украины), ч. 1 самовольное занятие земельного участка и самовольное строительство (ст. 197-1 УК Украины). Обосновываются критерии применения освобождения от наказания или его отбывание на основании закона об амнистии, а также освобождение от уголовного ответственности в связи с примирением с потерпевшим за совершение указанных уголовных проступков в контексте переходного правосудия.
Legal consequences of committing certain categories of criminal offenses in the context of transitional justice in Ukraine
Keywords: кримінальний проступок; правові наслідки; звільнення від кримінальної відповідальності; амністія; звільнення від покарання; перехідне правосуддя; criminal offense; legal consequences; exemption from criminal liability; amnesty; exemption from punishment; transitional justice; уголовный проступок; правовые последствия; освобождение от уголовной ответственности; амнистия; освобождение от наказания; переходное правосудие