Конституція Пилипа Орлика: роль та значення у формуванні державності та правової системи України - Осадчий, Ю. Г.; Osadchyi, Yu. H. (Європейські перспективи. - 2023. - № 3. - С. 206-210, 2023)
Досліджено особистість Пилипа Орлика, як політика та гетьмана. Здійснено історико-правовий аналіз Конституції, яка була розроблена Пилипом Орликом. Виокремлено позитивні аспекти даного нормативного документу. Підкреслено, що Конституція Пилипа Орлика була написана українською мовою, а також містила прогресивне положення для того часу, а саме: про рівність усіх громадян незалежно від їхньої національності.

The personality of Pylyp Orlyk as a politician and hetman was studied. A historical and legal analysis of the Constitution, which was developed by Pylyp Orlyk, was carried out. The positive aspects of this regulation are singled out document It is emphasized that the Constitution of Pylyp Orlyk was written in Ukrainian and also contained a progressive provision for that time, namely: equality of all citizens regardless of their nationality.

Исследована личность Филиппа Орлика как политика и гетмана. Осуществлен историко-правовой анализ Конституции, разработанной Филиппом Орликом. Выделены положительные аспекты данного нормативного документа. Подчеркнуто, что Конституция Филиппа Орлика была написана на украинском языке, а также содержала прогрессивное положение для того времени, а именно: равенство всех граждан независимо от их национальности.
Keywords: Пилип Орлик; Орлик П.; Orlyk P.; Филипп Орлик; Конституція Пилипа Орлика; Constitution of Pylypa Orlyk; Конституция Филиппа Орлика; гетьманат; hetmanate; незалежність; independence; независимость; Україна; Ukraine; Украина; рівність; equality; равенство; історико-правовий аналіз; historical and legal analysis; историко-правовой анализ