Колабораційна діяльність: деякі проблеми криміналізації та правозастосування - Авдєєв, О. О.; Avdeiev, O. O.; Авдєєв Олександр Олександрович (Злочинність і протидія їй в умовах війни: глобальний, регіональний та національний виміри: зб. доп. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 12 квіт. 2023 р.). – Харків: ХНУВС, 2023. – С. 26-28, 2023)
Підкреслено, що колабораціонізм як явище підриває національну безпеку України та становить безпосередню загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності, конституційного ладу та іншим національним інтересам України, тому повинен нести за собою відповідальність, встановлену законом. Перед нашою державою стоїть завдання самостійно шукати рішення про модель відповідальності за колабораційну діяльність у ході збройної агресії рф проти України, спираючись як на попередню практику застосування такої відповідальності, так і на сучасні підходи.

It is emphasized that collaborationism as a phenomenon undermines the national security of Ukraine and poses a direct threat to state sovereignty, territorial integrity, the constitutional system and other national interests of Ukraine, therefore it must bear responsibility established by law. Our state is faced with the task of independently finding a solution for a model of responsibility for collaborative activity during the armed aggression of the Russian Federation against Ukraine, relying both on the previous practice of applying such responsibility and on modern approaches.

Подчеркнуто, что коллаборационизм как явление подрывает национальную безопасность Украины и представляет непосредственную угрозу государственному суверенитету, территориальной целостности, конституционному строю и другим национальным интересам Украины, поэтому должен нести ответственность, установленную законом. Перед нашим государством стоит задача самостоятельно искать решение о модели ответственности за коллаборационную деятельность в ходе вооруженной агрессии РФ против Украины, опираясь как на предыдущую практику применения такой ответственности, так и на современные подходы.
Keywords: Кримінальне право. Criminal Law. Уголовное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Кримінологія. Criminology. Криминология; Україна. Ukraine. Украина; колабораціонізм; collaboration; коллаборационизм; колабораційна діяльність; collaborative activity; коллаборационная деятельность; кримінальна відповідальність; criminal liability; уголовная ответственность