Економічна конкуренція в умовах глобального інформаційного капіталізму - Носач, І. В.; Nosach, І. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0637-7840; Старчик, Н. В.; Starczyk, N. V.; ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2514-4348; Лєбєдєва, Д. О.; Liebiedieva, D. O. (Бізнес Інформ. - 2018. - № 10. - С. 32-38, 2018)
У статті розкрито роль та види економічної конкуренції в умовах глобального інформаційного капіталізму, який охоплює розвинуті країни світу. Узагальнено погляди на формаційну основу розвитку суспільства (самозаперечення капіталізму чи його модифікація), наведено аргументацію авторів статті на користь останнього. Названо основні рушійні сили глобалізації, яка веде до формування глобальної конкуренції як нового історичного феномена. Розглянуто принцип двох конкуренцій, соціалізацію капіталізму як метод конкурентної боротьби ТНК і нову тенденцію – монополізацію ринків. Критично проаналізований перехід України до повноцінного капіталістичного ринку. Представлено особливості сучасного наукового дослідження конкуренції. Запропонована осучаснена модифікація конкурентної політики, новим напрямом якої в Україні має стати, перш за все, не адвокатування конкуренції, а конкурентоспроможна вища школа, до курсу політичної економії якої необхідно ввести постіндустріальні процеси, що дозволить Україні прискорити перехід від індустріального ринкового до інформаційного постіндустріального суспільства. В статье раскрыты роль и виды экономической конкуренции в условиях глобального информационного капитализма, который охватывает развитые страны мира. Обобщены взгляды на формационную основу развития общества (самоотрицание капитализма или его модификация), приведена аргументация авторов статьи в пользу последнего. Названы основные движущие силы глобализации, которая ведет к формированию глобальной конкуренции как нового исторического феномена. Рассмотрены принцип двух конкуренций, социализация капитализма как метод конкурентной борьбы ТНК и новая тенденция – монополизация рынков. Критически проанализирован переход Украины к полноценному капиталистическому рынку. Представлены особенности современного научного исследования конкуренции. Предложена осовремененная модификация конкурентной политики, новым направлением которой в Украине должно стать, в первую очередь, не адвокатирование конкуренции, а конкурентоспособная высшая школа, в курс политической экономии которой необходимо ввести постиндустриальные процессы, что позволит Украине ускорить переход от индустриального рыночного к информационному постиндустриальному обществу. The article discloses the role and types of economic competition in the context of global information capitalism, which covers the developed countries of the world. The views on the formal basis of the development of society (negativity towards capitalism or its modification) are generalized, arguments of the authors of the article in favor of the latter are provided. The main driving forces of globalization, which leads to the formation of global competition as a new historical phenomenon, are specified. The principle of two competitions, socialization of capitalism as a method of competitive struggle of TNCs and a new tendency – monopolisation of markets are considered. Ukraine’s transition to a full-fledged capitalist market is critically analyzed. Features of current scientific research on the competition are presented. A modernized modification of the competition policy is suggested, the new direction of which in Ukraine should become, first of all, not the advocacy of competition, but a competitive higher school, in the course of political economy of which should be introduced post-industrial processes allowing Ukraine to accelerate the transition from the industrial market to the information post-industrial society.
Экономическая конкуренция в условиях глобального информационного капитализма
The Economic Competition in the Context of Global Information Capitalism
Носач І. В. Економічна конкуренція в умовах глобального інформаційного капіталізму [Електронний ресурс] / І. В. Носач, Н. В. Старчик, Д. О. Лєбєдєва // Бізнес Інформ. - 2018. - № 10. - С. 32-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/binf_2018_10_6
Keywords: Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; ринок; економічна конкуренція; конкурентна політика; глобальний інформаційний капіталізм; постіндустріальне суспільство; інтелектуальний капітал; рынок; экономическая конкуренция; конкурентная политика; глобальный информационный капитализм; постиндустриальное общество; интеллектуальный капитал; market; economic competition; competition policy; global information capitalism; post-industrial society; intellectual capital