Повноваження Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей - Зозуля, І. В.; Zozulia, I. V.; Профатіло, К. В.; Profatilo, K. V.; Зозуля Ігор (Форум Права. – 2021. – № 5 (70). – С. 29-46, 2021)
Встановлено, що повноваження Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей уособлюють комплекс її прав і обов’язків, що відображають зміст, форми та методи діяльності в рамках чинного законодавства для виконання завдань і функцій даного центрального органу виконавчої влади. Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей наділена широким колом нормотворчих, ліцензійних, контрольно-наглядових, організаційно-управлінських та інших повноважень за основними напрямками її діяльності. Показано, що сьогодні повноваження Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей одночасно закріплюються низкою законодавчих і підзаконних актів, водночас характеризуючись випадками суперечливого поділу повноважень за її завданнями, неврегульованістю низки повноважень (насамперед у лотерейній сфері), їх частковою неузгодженістю, дублюванням та надмірною декларативністю (наприклад, щодо запобігання порушенням), а також відсутністю належних механізмів реалізації конкретних повноважень. Визначено, що удосконалення компетенції Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей потребує розгорнутого правового визначення єдиного упорядкованого переліку її повноважень, меж, гарантій та порядку їх реалізації, що сприятиме цілісності спеціального статусу Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, правомірності та ефективності її діяльності, дотриманню не лише національних інтересів, а й прав та інтересів громадян і суб’єктів господарювання.

It is established that the powers of the Commission for Regulation of Gambling and Lotteries represent a set of its rights and responsibilities, reflecting the content, forms and methods of activity under current legislation to perform the tasks and functions of this central executive body. The Commission for the Regulation of Gambling and Lotteries is endowed with a wide range of rule-making, licensing, control and supervision, organizational and managerial and other powers in the main areas of its activity. It is shown that today the powers of the Commission for Regulation of Gambling and Lotteries are simultaneously enshrined in several laws and regulations, while characterized by cases of conflicting division of powers on its tasks, an unresolved number of powers (especially in the lottery), their partial inconsistency and, on the prevention of violations), as well as the lack of appropriate mechanisms for the implementation of specific powers. It is determined that improving the competence of the Commission for Regulation of Gambling and Lotteries requires a detailed legal definition of a single orderly list of its powers, limits, guarantees and implementation, which will contribute to the integrity of the special status of the Commission for Regulation of Gambling and Lotteries, legality and efficiency. Not only national interests but also the rights and interests of citizens and businesses.

Установлено, что полномочия Комиссии по регулированию азартных игр и лотерей олицетворяют комплекс ее прав и обязанностей, отражающих содержание, формы и методы деятельности в рамках действующего законодательства по выполнению задач и функций данного центрального органа исполнительной власти. Комиссия по регулированию азартных игр и лотерей наделена широким кругом нормотворческих, лицензионных, контрольно-надзорных, организационно-управленческих и других полномочий по основным направлениям ее деятельности.
Keywords: Комісія із регулювання азартних ігор і лотерей; Commission for the regulation of gambling and lotteries; Комиссия по регулированию азартных игр и лотерей; повноваження; powers; полномочия; адміністративно-правовий статус; administrative and legal status; административно-правовой статус; азартні ігри; gambling; азартные игры; лотереї; lotteries; лотереи; ліцензування; licensing; лицензирование; нормотворчість; rule-making; нормотворчество