Педагогічні особливості використання інформаційних технологій освіти при викладанні загально правових дисциплін - Федоренко, О. І.; Fedorenko, O. I.; Федоренко Олена (Вісник Національного університету оборони України. - 2014. - Вип. 3(40). - С. 165-170, 2014)
У статті розглянуто педагогічні особливості використання інформаційних технологій при вивченні загально правових дисциплін. Визначено сутність поняття «інформаційні технології освіти»; розглянуто взаємозв’язок з поняттями «інформаційно-комунікаційні технології», «засоби навчання». Виділено особливості інформаційних технологій, які сприяють активізації навчальнопізнавальної діяльності студентів (інтерактивність, забезпечення зворотного зв’язку, інтелектуальність). Обґрунтовано можливість використання інформаційних технологій для розв’язання складних навчально-пізнавальних завдань, які не можуть бути реалізовані традиційними засобами навчання. Показані можливості інформаційних технологій у контексті розвитку комунікативної та інформаційної компетентності студентів. Наведено приклад використання WebQuest завдань при вивченні загально правових дисциплін.

The author reviews the specific pedagogical aspects of the use of information technologies for teaching general legal disciplines. There is the analysis of the degree of this problem elaboration by the modern pedagogical theory and practice scholars. The author explains the gist of notion “information technologies in education”; defines the correlation between the notions of “information communication technologies” and “teaching aids”. The paper focuses on the specific aspects of information technologies which enhance the educational and cognitive activity of students (interactivity, feedback, intellectuality). The author describes the specific methods of guaranteeing the feedback from students to their teacher. There is justification of the possibility of the use of information technologies for solving complex educational and cognitive tasks which cannot be solved with the help of traditional teaching aids. The article shows the capacities of the use of information technologies in the context of students’ communicative and information competence. The author cites the example of using WebQuest tasks in teaching basic law disciplines.

В статье рассмотрены педагогические особенности использования информационных технологий при изучении общеправовых дисциплин. Определена сущность понятия «информационные технологии образования»; рассмотрена взаимосвязь с понятиями «информационно-коммуникационные технологии», «средства обучения». Выделены особенности информационных технологий, которые способствуют активизации учебно-познавательной деятельности студентов (интерактивность, обеспечение обратной связи, интеллектуальность). Обоснована возможность использования информационных технологий для решения сложных учебно-познавательных задач, которые не могут быть реализованы традиционными средствами обучения. Показаны возможности информационных технологий в контексте развития коммуникативной и информационной компетентности студентов. Приведен пример использования WebQuest заданий при изучении общеправовых дисциплин.
Special pedagogical aspects of information technologies use for teaching basic law disciplines
Keywords: інформатизація освіти; informatization of education; информатизация образования; інформаційні технології; information technologies; информационные технологии; педагогічні особливості; pedagogical features; педагогические особенности; загально правові дисципліни; generally legal disciplines; общеправовые дисциплины; студенти; students; студенты; засоби навчання; teaching aids; средства обучения