Окремі аспекти процесуального статусу спеціаліста у кримінальному провадженні - Педос, Ю. В.; Pedos, Yu. V. (Вісник Кримінологічної асоціації України. - 2025. - № 2 (35). - С. 274-280, 2025)
Основним завданням спеціаліста є сприяння слідчому, дізнавачу, прокурору та суду у виявленні та вилученні слідів кримінального правопорушення, речей, предметів або документів, що можуть бути речовими доказами в кримінальному провадженні. Проведене автором дослідження правового статусу спеціаліста як учасника кримінального провадження спонукало до визначення певних проблемних питань, вирішення яких забезпечить правову визначеність та ефективне використання спеціальних знань, вмінь та навичок, якими володіють спеціалісти. На підставі проведеного аналізу положень кримінального процесуального законодавства автором у цій статті запропоновано внести зміни та доповнення до положень КПК України щодо удосконалення прав спеціаліста як учасника кримінального провадження, а саме: щодо умов постановки запитань спеціалістом учасникам процесуальної дії, меж зауважень, що можуть подаватись спеціалістом під час ознайомлення з протоколами процесуальних дій. Щодо обов’язків спеціаліста як учасника кримінального провадження автором запропоновано доповнити положення КПК України в частині надання спеціалістом відповідей на питання, що стосуються сфери його діяльності та пояснень в межах своєї компетенції. Впровадження запропонованих у цій статті автором змін та доповнень в положення кримінального процесуального законодавства в частині правового статусу спеціаліста як учасника кримінального провадження підвищить ефективність досудового розслідування та судового розгляду.

The main task of a specialist is to assist the investigator, inquirer, prosecutor, and court in identifying and removing traces of a criminal offense, things, objects, or documents that may be material evidence in criminal proceedings. The author's research into the legal status of a specialist as a participant in criminal proceedings prompted the identification of certain problematic issues, the resolution of which will ensure legal certainty and effective use of the special knowledge, skills and abilities possessed by specialists. Based on the analysis of the provisions of criminal procedural legislation, the author of this article proposes to make amendments and additions to the provisions of the Criminal Procedure Code of Ukraine regarding the improvement of the rights of a specialist as a participant in criminal proceedings, namely: regarding the conditions for asking questions by a specialist to participants in a procedural action, the limits of comments that may be submitted by a specialist when reviewing the protocols of procedural actions. Regarding the duties of a specialist as a participant in criminal proceedings, the author proposed to supplement the provisions of the Criminal Procedure Code of Ukraine regarding the provision by a specialist of answers to questions related to the scope of his activities and explanations within the limits of his competence. The implementation of the changes and additions proposed by the author in this article to the provisions of criminal procedural legislation regarding the legal status of a specialist as a participant in criminal proceedings will increase the effectiveness of pre-trial investigation and trial.
Certain aspects of the procedural status of a specialist in criminal proceedings
Keywords: спеціаліст; процесуальний статус; сторони кримінального провадження; право; спеціальні знання; процесуальні дії; specialist; procedural status; parties to criminal proceedings; law; special knowledge; procedural actions