Financial security management of enterprises operating in the defense industry - Sydorov, O.; Tarasov, S.; Tsybulnyk, N. Yu.; Цибульник, Н. Ю.; Tsybulnyk, T.; Rusetskyi, A. (Journal of Security and Sustainability Issues. – 2020. – № 9 (4). – Р. 1483-1495, 2020)
Досліджується специфіка функціонування військово-промислового комплексу України. Теоретичний аналіз показав, що розвиток ВПК країни та стан фінансової безпеки підприємств цієї галузі впливають на різні складові системи національної безпеки: є інструментом реалізації національних інтересів, що, у свою чергу, створює можливості для її зміцнення, а також можуть бути джерелом загроз економічній безпеки держави через накопичення внутрішніх негативних елементів на підприємствах (недостатня розробка та низький рівень конкурентоспроможності продукції військового призначення, старіння основних фондів на підприємств та ін.), а також через низьку здатність підприємств адекватно реагувати на виклики, що виникають у зв'язку із зміною зовнішніх умов та факторів (порушення сталої кооперації, посилення конкуренції між різною продукцією військового призначення на внутрішньому та зовнішньому ринках та ін.).

The article investigates the specifcs of the military-industrial complex functioning in Ukraine. Theoretical analysis has shown that the development of the country’s defense industry and the state of enterprise`s fnancial security within this industry have a dual impact on various components of the national security system: is a realization tool of the national interests, which in turn creates opportunities for its strengthening, and it can also be a source of threats to the state`s economic security by its components due to the accumulation of internal negative elements on enterprises (insufcient development and low level of military products competitiveness, obsolescence of fxed assets at enterprises, etc), as well as due to the low ability of enterprises to respond adequately to the challenges arising from changes in external conditions and factors (disruption of sustainable cooperation, increased competition between diﬀerent military products in domestic and foreign markets, etc)

В статье исследуется специфика функционирования военно-промышленного комплекса Украины. Теоретический анализ показал, что развитие ВПК страны и состояние финансовой безопасности предприятий этой отрасли оказывают двоякое влияние на различные составляющие системы национальной безопасности: являются инструментом реализации национальных интересов, что, в свою очередь, создает возможности для ее укрепления, а также могут быть источником угроз экономической безопасности государства из-за накопления внутренних негативных элементов на предприятиях (недостаточная разработка и низкий уровень конкурентоспособности продукции военного назначения, устаревание основных фондов на предприятий и др.), а также из-за низкой способности предприятий адекватно реагировать на вызовы, возникающие в связи с изменением внешних условий и факторов (нарушение устойчивой кооперации, усиление конкуренции между различной продукцией военного назначения на внутреннем и внешнем рынках и др.).
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Економічні науки. Економічна безпека. Economics. Economic Security. Экономические науки. Экономическая безопасность; national security; fnancial security; national interests; product competitiveness; defense-industrial complex; национальная безопасность; финансовая безопасность; национальные интересы; конкурентоспособность продукции; оборонно-промышленный комплекс; національна безпека; фінансова безпека; національні інтереси; конкурентоспроможність продукції; оборонно-промисловий комплекс