Роль та значення захисту прав працівників від незаконного звільнення у механізмі захисту трудових прав - Зіноватний, В. В.; Zinovatnyi, V. V. (Юридична наука. – 2019. – № 6 (96), т. 2. – С. 83-89, 2019)
Проведено дослідження наукових підходів до тлумачення змісту та особливостей категорії «захист» у правовій галузі. Акцентовано увагу на змісті правового захисту трудових прав людини. Побудовано та представлено дефініцію поняття захисту прав працівників від незаконного звільнення. Виділено фактори, які розкривають роль та значення захисту прав працівників від незаконного звільнення у загальному механізмі захисту трудових прав. Зроблено висновок, що захист прав працівників від незаконного звільнення – це важливий підінститут загального механізму захисту трудових прав всіх категорій працівників. Його ключове призначення полягає у тому, щоб протидіяти та припиняти тяжке правопорушення у сфері праці – незаконне звільнення. А відтак, цілком справедливим буде говорити про те, що захист від незаконного звільнення є важливим інструментом загального механізму забезпечення режиму законності та правопорядку у всій трудові сфері. Вказане в свою чергу свідчить про те, що специфічність захисту трудових прав працівників від незаконного звільнення не обмежується виключно питанням дотримання законності в ході процедури звільнення суб’єкта, але й також передбачає існування окремого, унікального за змістом та структурою механізму правового регулювання відповідних правовідносин.

A study of scientific approaches to the interpretation of the content and features of the "protection" category in the legal field was conducted. Attention is focused on the content of legal protection of human labor rights. The definition of the concept of protection of the rights of employees against illegal dismissal was developed and presented. The factors that reveal the role and importance of protecting the rights of employees against illegal dismissal in the general mechanism of protection of labor rights are highlighted.

Проведены исследования научных подходов к толкованию содержания и особенностей категории «защита» в правовой отрасли. Акцентировано внимание на содержании правовой защиты трудовых прав человека. Построена и представлена дефиниция понятия защиты прав работников от незаконного увольнения. Выделены факторы, раскрывающие роль и значение защиты прав работников от незаконного увольнения в общем механизме защиты трудовых прав.
Keywords: трудове право; Україна; трудові права; захист трудових прав; права працівників; незаконне звільнення; захист прав від незаконного звільнення; Ukraine; protection of labor rights; protection of rights against illegal dismissal; Украина; защита прав от незаконного увольнения; защита трудовых прав